Aanbevolen partners

samsung logo
De slaapkamer

De kinderkamer: Meubels

Het is belangrijk de babykamer ruim voor de bevalling klaar te hebben. Als de meubelen nieuw uit de verpakking komen, is het verstandig om deze de tijd te geven om te luchten.

Babybed

 • Het bedje van de baby moet veilig zijn. Hiervoor moet het aan een aantal eisen voldoen. Een goed babybedje heeft zijwanden die luchtdoorlatend zijn. De ideale afmetingen zijn ongeveer 60 bij 120 centimeter en de ruimte tussen de spijlen is ongeveer 6 tot 7 centimeter. Daarnaast moet het bedje stevig zijn en moet het goed ventileren.
 • Gebruik in je babybedje geen kussens, zeiltjes of ander afsluitend of zacht beddengoed. Hier kun je de ademhaling mee belemmeren. Ga daarnaast voor een goed matras van minimaal 8 centimeter dik. Het matras mag niet te zacht zijn, dan kan het babyhoofdje er namelijk in wegzakken. Gebruik ook nooit een matras met een plastic hoes, om verstikking te voorkomen. Zorg voor maximaal 2 centimeter ruimte tussen het matras en het bedje.
 • Na het babybedje kan je ook kiezen voor en peuterbed met een formaat van 70 op 150 centimeter, een tussenmaat zodat het niet in een bed van 90 op 200 centimeter verdwijnt.

Beddengoed voor een baby

 • Qua beddengoed heeft een baby niet zoveel nodig. De eerste twee jaar moet je geen dekbedje gebruiken. Gebruik een dekentje met een lakentje. Een goed passend slaapzakje is ook prima.
 • Dekbedhoesjes zien er leuk uit, maar gebruik ze liever niet. Gebruik lakentjes en sla deze strak om het matrasje.
 • Maak het bedje zodanig kort op, dat de voetjes het voeteinde kunnen raken, zo komt de baby niet makkelijk onder de dekentjes. Wacht niet te lang met de bedbodem op de laagste stand te zetten, zodat de baby er niet uit kan vallen.
   

Verschoontafel

In de kamer moet er zeker plaats voorzien zijn voor een verschoontafel. Als je baby ‘s nachts wakker wordt en verschoond moet worden, kan je dit snel even in de kamer doen.

Commode

 • Voor het opbergen van de babykleertjes is een commode het meest geschikt. Je kiest het best voor een model dat voldoende groot is. Babykleertjes zijn dan wel klein, maar je hebt er dan ook verschillende stuks van. Weet ook dat je ook plaats nodig hebt voor de kleertjes die je kindje binnen een paar maand zal dragen. Een goede werkhoogte is afhankelijk van de lengte van de ouder, let daar op wanneer je een commode koopt.
 • Het werkblad van de commode moet minimaal 75 cm breed zijn en 60 cm diep. In deze commode verdwijnen veel luiers en ander verzorgingsmateriaal. Het is handig als je dus al een kleerkast voorziet. Die kan later ook nog dienen.

Alles in één

Een ‘alles-in-één’ meubel is vooral praktisch als je plaats tekort komt. Het bevat een geïntegreerde matras, laden, rekken en een babybadje. Echter een gewone matras die je op de commode plaatst volstaat ook. Kies er een met een goede boogvorm, die een comfortabele vulling heeft en waterafstotend is.

Opbergruimte

 • In een kinderkamer heb je beter te veel opbergruimte dan te weinig.
 • Als je voldoende kasten of makkelijke opbergboxen installeert, kun je probleemloos allerlei knuffels en speelgoed opbergen op een hippe en functionele manier.
 • Laat niet te veel rondslingeren. Alle rondslingerend speelgoed kan je kind toch alleen maar afleiden van het slapengaan.

Relaxerende stoel

Een comfortabele stoel met tafeltje is geen overbodige luxe. Hier kun je rustig voeding geven. Wordt het kindje iets ouder, dan is het heerlijk om voor het slapen gaan te ontspannen met een klein verhaaltje.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in