Aanbevolen partners

Logo DRU
Kachels en haarden

Hoe een brandstof kiezen voor de haard

Ben je op zoek naar de juiste brandstof voor je kachel of haard? Dan helpt Habitos.be je graag op weg. Hout, kolen, pellets en gas, ze passeren allemaal de revue. Van schoonheid tot veiligheid. Een overzicht. 


De eerste vraag die je je moet stellen, is waarvoor je het toestel wilt gebruiken. Is het vooral voor de gezelligheid? Dan kies je best voor een kachel of haard op hout. Ook sommige gashaarden bieden volop sfeer met hun grote gele vlammen. Wil je toch liever een toestel waarmee je dagelijks je volledige woonruimte kunt verwarmen? Opteer dan eerder voor een kachel of haard op pellets of kolen. Ook gasconvectoren, zonder zichtbare vlam, zorgen eerder voor een functionele verwarming. Van elke brandstof zetten we de plus- en minpunten hieronder nog even op een rij.

Hout

Verwarmen met hout is je garantie op het meest gezellige vlammenspel. Je geniet ook van die typische geur en het knetterend geluid van brandende houtblokken. Een houtkachel- of haard zorgt natuurlijk ook voor een grote warmteafgifte. Minpunten waarmee je rekening moet houden is dat je opslagruimte nodig hebt om een voorraad houtblokken op te slaan en dat hout stof met zich kan meebrengen.

Kolen

Het grote voordeel van kolenkachels is dat ze lange tijd autonoom kunnen werken, omdat kolen erg langzaam verbranden. Daardoor kun je het toestel ’s nachts op een minimum laten verder branden. Zo wordt je verwarming niet onderbroken en kun je ’s morgens weer meteen volop verwarmen. Nadeel is dat het stoken met kolen belastend is voor het milieu, en dat het stof in je woning kan brengen.

Pellets

Verwarmen met pellets is uitermate milieuvriendelijk: je stookt CO2-neutraal en pellets geven veel minder uitstoot dan alle andere brandstoffen. Bijkomend voordeel is dat het een economische manier van verwarmen is: je kunt tot 50% besparen op je stookkosten. Pelletkachels zijn ook programmeerbaar, waardoor ze erg gemakkelijk te bedienen zijn. Minpunt om rekening mee te houden: pellets zorgen voor haastige vlammen die minder gezellig zijn. Nog meer dan bij andere verwarmingstoestellen is een regelmatig onderhoud bij een pelletkachel uitermate belangrijk om goed te blijven functioneren (wekelijks stofzuigen, jaarlijks onderhoud door een erkend installateur).

Gas

Wil je verwarmen op gas? Dan opteer je best voor een gaskachel of -convector. Nadeel is dat deze toestellen een blauwe of zelfs onzichtbare vlam hebben, wat weinig gezelligheid biedt. Gashaarden met een gele vlam brengen wel volop sfeer, maar hebben dan weer geen efficiënte verbranding. Gas is als brandstof wel erg gebruiksvriendelijk: het is altijd beschikbaar, je hebt geen opslagruimte nodig en je toestel vraagt ook weinig onderhoud. Daartegenover staat dat gas geen hernieuwbare energiebron is, wat negatief is voor het milieu.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in