Aanbevolen partners

Colora
Verf en behang

Hippe muren met accent

De binnenmuren afwerken betekende een tiental jaren geleden niet meer dan het aanbrengen van behangpapier. Enkele jaren geleden maakte het verven zijn opwachting. Maar anno 2007 hebben beide alternatieven hun tijd gehad. Hippe muren hebben op z’n minst een accentwand of krijgen exclusievere afwerkingsmaterialen aangemeten zoals hout, glas, metaal of stof. De Bilzense interieurarchitecte Ingrid Nelissen neemt ons mee op ontdekkingsreis.

De wandafwerking vandaag is niet meer wat ze eens is geweest. Behangpapier is voorgoed passé. Maak je dus maar snel af van het stockje dat je nog mocht hebben zitten in berging of op zolder en maak plaats voor de nieuwe materialen. Behangpapier heeft vandaag muurbekleding en biedt een waaier aan mogelijkheden. Daarnaast hebben heel wat nieuwe materialen hun opwachting gemaakt om onze muren te sieren.

“Bepalend voor de wandafwerking zijn de stijl van het interieur, de kleur en de materiaalvoorkeur van de bouwheer. En vooral op het vlak van kleuren is er heel wat beweging.
Welke wandafwerking er ook gekozen wordt, de sleutelwoorden zijn onderhoudsvriendelijkheid en veranderlijkheid. Welke afwerking er ook gekozen wordt, ze moet geen permanent karakter meer hebben. We willen immers verandering en het gekozen materiaal moet daarop kunnen inspelen,” schetst Ingrid Nelissen de hedendaagse verwachtingen in wandafwerking.  

Sterke basis

De basis voor de wandafwerking is de bepleisterde ondergrond. “Het pleisterwerk op zich blijft een kwetsbaar materiaal. We kijken daarom eerst hoe we dit kunnen verbeteren. Dat kan bijvoorbeeld door te muur te bekleden met een vlies (glas- of pvc-vlies), op die manier worden de muren onderhoudsvriendelijk, hebben ze een betere akoestische prestatie en zijn ze sterker tout court. Het vlies is ook vlak, de vliezen met motieven worden niet meer toegepast.

Wanneer het vliespapier is aangebracht, heb je niet het gevoel dat de muur is behandeld, maar is er wel een merkbare versterking van het oppervlak. Deze basis kan naar wens worden afgewerkt door ze te overschilderen. 

Accenten leggen

Ingrid Nelissen: “Een geschilderde muur of ruimte kan een luxueuze touch krijgen door een accent aan te brengen. Dit kan bijvoorbeeld al dooreen wand donker verven, of af te werken met textiel. De producenten van muurbekleding hebben tegenwoordig heel wat variatie in hun gamma. Zo bestaat er muurbekleding met een toplaag in zand, riet of textiel. Wanneer je een accent legt, beperkt je je niet tot een bepaald deel van de wand, maar bewerk je een volledige wand. Met een accent moet je een krachtig statement maken, als het ware overdimensioneren. Het accent moet gezien worden, de rest is de basis om het accent te dragen.”
In een hip, hedendaags interieur leg je een accent in een jaren ’60-motief of een gewaagde kleur. In een klassiek interieur is een bloemmotief of patroon beter op zijn plaats.

Hout

Maar naast de gekende verf en muurbekleding, zijn er vandaag heel wat alternatieven in zwang. “Eén daarvan is hout. We bekleden regelmatig een wand in fineerhout. Dat geeft een warm accent. In een woning van 15 à 20 oud kan het hout een tegengewicht bieden voor de vaak koele vloeren in natuursteen.

Houten panelen kunnen ook benut worden om kasten, deuren,... in te verwerken, of te verbergen.
De lambrisering van weleer komt ook opnieuw op. Vroeger was ze bedoeld om vochtvlekken te verdoezelen, nu wordt ze vanuit esthetisch oogpunt toegepast. Dit hoofdzakelijk in klassieke interieurs, bijvoorbeeld op het toilet in plaats van tegels,” vertelt Ingrid Nelissen.

Hout kan ook functioneel worden gebruikt. Een ongebruikte deur kan ermee verborgen worden, in een houten wand kan een nis verwerkt worden,...

De grote troef van hout is dat het warmte in de ruimte brengt en dat het gemakkelijk verwerkbaar is. Het kan eenvoudig op maat worden gemaakt of worden aangepast.

Glas

“Een materiaal dat zich minder gemakkelijk laat verwerken is glas. Maar het is wel een prachtig alternatief voor tegels, bijvoorbeeld in de douche of als achterwand in de keuken.
Glas wordt vaak gelakt. Het is eenvoudig te kleven tegen de wand, is onderhoudsvriendelijk en kan veelzijdig worden toegepast. Het kan ook flashy en hip zijn door een opvallende kleur te gebruiken.
Maar het grote nadeel van glas is dat het gehard dient te worden in een oven. Iedere opening, uitsparing, kleur of andere afwerking dient te gebeuren voor dit uitharden.
Achteraf is er niets meer mogelijk,” aldus de interieurarchitecte.

Stoffen

Het gebruik van stof past in de trend om snel een nieuwe look te creëren. “Stof wordt wel niet over een volledige wand gebruikt, maar beperkt tot een kader met stof. Alle stoffen kunnen overigens zolang ze maar sterk genoeg zijn. De stof kan snel vervangen worden. Het gebruik van stof biedt bovendien een akoestisch voordeel.” 

Tegels

Minder voor de hand liggend, maar de tegels maken momenteel ook een kleine revival door. Dit vooral dankzij de mozaïek en ongelijke tegels. Ze worden hoofdzakelijk in de keuken, badkamer en toilet gebruikt, maar je ziet ze ook wel eens opduiken in de woonkamer. Het gaat dan om exclusievere tegels.

Kunststof

Kunststof dekt een brede lading met onder meer pvc, melamine, stratifiée,… Deze materialen zijn gemakkelijk verwerkbaar en zijn beschikbaar in heel wat kleuren en motieven. Sommige fabrikanten maken het zelfs mogelijk een persoonlijk motief of zelfs foto te verwerken in het materiaal. 

Volkern

Ook volkern biedt enorme mogelijkheden op esthetisch vlak en is uiterst duurzaam. Een nadeel is hier dan weer de moeilijkere verwerkbaarheid. 

Metaal

Metaal tot slot komt in mindere mate in onze woningen voor. Het biedt dezelfde toepassingsmogelijkheden als glas, maar de grote oppervlakten worden vooral in commerciële toepassingen gebruikt.

Fotografie: © Peter Verplancke & Ingrid Nelissen.  

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in