Aanbevolen partners

Logo DRU
Kachels en haarden

Heeft een kachel afwerking nodig? En hoe doe je dat dan?

Als je een houtkachel of -haard installeert, breng je letterlijk warmte en vuur in huis. Er zijn dan ook een aantal zaken waar je best op let voor de afwerking rond je toestel. Saey Heating licht de aandachtspunten toe.

Onbrandbare ondergrond

Plaats je een houtkachel? Houd dan rekening met de ondergrond waarop die kachel komt te staan. Heb je een tegelvloer, dan is er geen enkel probleem. Steen kan best tegen een beetje as die nog gloeit. Plaats je de kachel op tapijt, laminaat, parket of een andere brandbare ondergrond, dan moet je onder je kachel een onbrandbare ondergrond voorzien. Zo kan je een glazen of metalen plaat onder je kachel leggen, of dat deel betegelen. Zorg voor een veilige zone van 30 cm achter en naast je kachel, en 50 cm ervoor. Valt er dan bij het bijvullen van je kachel wat as op de grond, dan loop je geen risico. Ook voor een inzethaard voorzie je best vloerbescherming van 50 cm diep en 30 cm links en rechts van de haard.

Hittewerende afwerking

Opteer voor de afwerking achter je kachel voor hittebestendige materialen als ijzer, inox, aluminium, steen of tegels. Het is afgeraden om die ruimte te behangen, aangezien behangpapier brandbaar is. Voor een kachel moet je te allen tijde volgende veiligheidsafstanden tot brandbare materialen respecteren: 30 cm tot de achterwand en 60 cm tot zijwanden. Ook bij het inbouwen van een haard is het noodzakelijk dat je zorgt voor een veilige afwerking, bijvoorbeeld met brandwerende MDF. Houd er bij een inzethaard bovendien rekening mee dat je geen brandbare voorwerpen plaatst binnen een afstand van 50 cm boven de haard.

Veilig door het plafond

Om je kachel of haard te kunnen laten branden, moet je natuurlijk ook een schoorsteen plaatsen. Plaats je een kachel of haard onder een houten plafond? Gebruik dan een dubbelwandig kanaal om door je plafond te gaan, en zorg dat het kanaal zeker 20 cm onder het plafond uitsteekt. Is er sprake van een onbrandbare plafonddoorvoer, dan mag het dubbelwandig kanaal gelijk komen aan de onderkant van het plafond. Kies je ervoor om de schoorsteen weg te werken achter een wand, dan moet het dubbelwandige kanaal nog eens extra beveiligd worden met minstens 5 cm onbrandbaar materiaal.
 
Bron: Saey

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in