Aanbevolen partners

Colora
Verf en behang

Geverfd in een weekend

Een minimum aan tijd, een maximum aan effect: in amper één of twee dagen geef je je kamer een spectaculaire metamorfose. Kleuradviseur Kristien dook samen met Stefaan, Jo en Veerle in stalenboeken op zoek naar wat kunst, een portie punch én fiftiesfun.

De traphal van Stefaan – 21 uur

 Stefaan: “Onze woning werd zo goed als volledig gemoderniseerd, met uitzondering van de traphal. Mijn vriendin en ik vielen allebei voor de bijzondere tegeltjes, en wilden deze graag behouden.Maar de knalgele kleur op de trap moest absoluut weg. Antraciet leek ons een goede keuze, en de kleuradviseur was het daarmee eens. We waren van plan om een groot kunstwerk in de traphal te hangen. Kristien kwam met een beter idee: zij stelde voor om zélf een levensgroot kunstwerk te maken en grote kleurvlakken op de muren aan te brengen. Onze inspiratiebron? Mondriaan!”
Stefaan: “Heel leuk om binnen te komen in een sobere hal om dan verrast te worden door de levendige kleurvlakken. Kristien raadde ons ook nog aan om ingelijste foto’s op te hangen en de lijsten in metallic Moondust te verven. Wordt nog vervolgd...”

De trap

Ontvet met synthetische thinner en schuur de trap lichtjes op met schuurpapier (korrel P150). Ontstof. Breng een laag Ambiance Lakprimer aan, schuur nogmaals licht op (korrel P180-P220) en ontstof. Breng twee lagen Ambiance Lak Satin aan en schuur lichtjes op (korrel P240) tussen beide lagen. Bescherm met een laag Lak Protector.

De kleurvlakken

Maak met een meetlat, een potlood en afplaktape de vierkanten. Verf eerst de randen met een borstel, vervolgens de binnenkant met een kortharige muurverfrol. Laat drogen en geef een tweede laag.

De wc van Veerle – 6 uur

Veerle: “Kristien kreeg van ons vrijwel carte blanche, maar onder één voorwaarde: ze moest de authentieke stijl van onze jarenvijftigwoning respecteren. Schreeuwerige kleuren waren uit den boze. Net als de andere ruimtes in onze woning moest de wc rust uitstralen... Kristiens kleurenpalet bestond uit zachte, koude kleuren waar wij meteen voor vielen. De tegeltjes zouden een eigentijdse touch krijgen dankzij een apart zilver.”

Muur & plafond

Ontkorrel en ontstof muur en plafond en schuur op waar nodig. Behandel vervolgens met Ambiance Murprimer. Breng daarna met een muurverfrol twee lagen Ambiance Muurverf aan. Voor de randen en de nisjes gebruik je een langharige borstel.

Tegeltjes

Ontvet alles eerst grondig met een mengsel van water en 5% ammoniak, of met de Levis Ontvetter (goed spoelen na gebruik). Breng een laag Special Primer aan en werk af met twee lagen Ambiance Mur Metallic.

De inbouwkast van Jo – 8 uur

Jo: “Ik hou niet van de typische pasteltinten voor een kinderkamer. Ik hou van wat pit, als er maar evenwicht is in de kleurenmix. Door mijn job als styliste had ik op voorhand een goed beeld van wat ik wou. Geen pastel dus, wel intense kleuren. Kristien en ik doken in het stalenboek op zoek naar de felste kleuren. Uiteindelijk ging ik voor de mix Pompoen Jack O’Lantern-Emerald. De inbouwkast mocht maar een streepje kleur krijgen, omdat het effect anders te overweldigend zou zijn. De kleuren lieten we wel terugkeren op de aanpalende wanden: aan het raam het zachte Pompoen Jack O’Lantern, daartegenover Emerald.”

De witte wand

De kast in MDF moet eerst ontvet worden met synthetische thinner. Schuur ze vervolgens licht op en ontstof. Breng een laag Ambiance Lakprimer aan en schuur opnieuw licht op. Breng ten slotte twee lagen Ambiance Lak Mat aan en schuur nogmaals licht op tussen het aanbrengen van beide lagen.

De gekleurde wand

Zelfde voorbereiding als bij de witte wanden: ontvetten, opschuren, ontstoffen, primer. Verf de wand eerst volledig in Pompoen Jack O’Lantern (de lichtste kleur). Schuur licht op en breng een tweede laag aan. Maak met een meetlat, een potlood en dunne afplaktape de gewenste kleurvlakken. Verf eerst de randen met een borstel, vervolgens de binnenkant met een lakrol. Laat drogen en geef nog een tweede laag.
Bron: Levis – oktober 2010

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in