Aanbevolen partners

Colora
Verf en behang

Houtwerk krijgt kleurenboost

Die saaie omheining, dat troosteloze tuinhuis of sombere kippenhok beu? Geef ze meer pit met kleur!


Lang, lang geleden was er een ongeschreven wet die zei dat hout in de tuin alleen maar naturel, wit of - in een enkel frivool geval - donkergroen mocht zijn. Gelukkig weten we ondertussen beter. Net als in het interieur kun je ook rondom het huis spelen met kleur om bepaalde effecten te bereiken en het geheel mooier, boeiender en speelser te maken. Bovendien is kleur een makkelijke manier om je stempel te drukken op standaard buitenelementen.
Hetzelfde tuinhuis als de buurman? Met een likje verf is dat zo opgelost. Een saaie carport van dertien in een dozijn? Met een mooie tint past hij plots een stuk beter bij je pasgebouwde woonst.


Beken kleur!

Hou bij het uitkiezen van een buitenkleur rekening met het volgende:

- kijk naar de stijl van de tuin en de kleuren van de omliggende beplanting, in alle seizoenen staat het element dat je wilt verven vlak bij het huis, hou dan ook rekening met de stijl van je woning donkere tinten, zoals antraciet of dieppaars, absorberen het licht en vallen daardoor minder op.
- Lichte en felle tinten springen meer in het oog en lijken dichterbij.
- beslis nooit meteen in de winkel maar test de kleur altijd uit in je tuin. Doe dit liefst zowel bij zonnig als bij grijs weer.


Lak of beits?

Om buitenhout te beschermen én tegelijk van een kleurtje te voorzien, kun je kiezen tussen twee grote productgroepen: enerzijds zijn er de dekkende beitsen, anderzijds de lakken. Welke optie je kiest, heeft vooral te maken met het resultaat dat je wilt bereiken. Wil je graag een mooi kleurtje, maar ook de houtstructuur nog blijven zien, dan is een extra duurzame houtbeits de beste optie. Wil je een egaal en volledig dekkend resultaat? Ga dan resoluut voor lak. Hier kun je nog kiezen tussen gewone watergedragen lak of solventgedragen lak.


Stap voor stap

  1. Werk alleen op zuiver en droog hout, ontvet eerst met synthetische thinner.
  2. Schuur het hout lichtjes op met fijn schuurpapier en maak stofvrij.
  3. Breng een gepaste primer aan, laat drogen. Schur en ontstof opnieuw.
  4. Breng twee lagen lak of beits aan en schuur licht tussen beide lagen. Werk je met een beits, dan kun je stap 3 overslaan.


Akzo Nobel – juni 2010 – Levis
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in