Verlichting

De verlichtingsarmaturen onder de loep

Verlichtingsarmaturen kunnen op heel veel verschillende manieren ingedeeld worden en uiteindelijk lopen deze indelingen in realiteit kris kras door elkaar.

Technisch is de lampbron een eerste basis van indeling: spaarlamp, halogeenlamp, fluorescentielamp, led, … Binnen deze indeling kan men dan nog eens een onderscheid maken gebaseerd op voltage, wattage, efficiëntie, kleurtemperatuur, …
Bij led heeft kan men bvb warm wit of koud wit licht hebben.

Het toepassingsgebied is nog een andere indeling. Hier maken we het onderscheid tussen vloer-, wand en plafondtoestellen.

Er zijn richtbare en vaste toestellen, up- en downlighters. Je hebt toestellen die hun licht in een welbepaalde richting stralen en je hebt er die hun licht rondom rond uitstralen.

Inbouw vs opbouw

Uiteindelijk wordt er bij het montageprincipe een onderscheid gemaakt tussen inbouw, opbouw of gependeld.

De waterdichtheid is nog een andere opsplitsing gaande van compleet waterdichte toestellen tot volledig open toestellen.

Tot slot spelen de materialen en de afwerking ook nog een belangrijke rol bij de indeling: aluminium, staal, kunststof, Corian, … gelakt, gespoten, geborsteld, geanodiseerd, … zwart, wit, grijs, …

Kortom, met de behuizing van lichtbronnen is het net zoals met de behuizing van mensen: je hebt oneindig veel mogelijkheden door combinaties.

Verlichtingsarmaturen zijn er dus in alle geuren en kleuren en voor de meest uiteenlopende toepassingen.

Met dank aan: Delta Light - juli 2008

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in