Decoratie

De kleur wit, een aanrader voor je interieur

Om sfeer in het interieur te brengen denken we wel eens dat we veel kleur moeten gebruiken. Toch kan het ook met wit. Wit in het interieur biedt tal van voordelen. Wit vergroot de ruimte en zorgt voor sereniteit en zuiverheid. Nog niet overtuigd van wit in het interieur? Dan brengt dit artikel vast en zeker inspiratie.

Rustgevende sfeer

In een kamer kun je spelen met matte en glanzende materialen.

Combineer je dit met witte tinten (van ivoor, beige, gebroken wit, ...) dan krijg je een rustgevende sfeer in de kamer.

De witte badkamer en keuken

Natuurlijk wit is in de badkamer en de keuken een echte klassieker. Waarom? Omdat wit – zeker in deze kamers – reinheid en hygiëne symboliseert.

Witte greeploze meubels

Om het onderhoudsgemak van de badkamer en de keuken te verhogen, werk je het best met geïntegreerde, greeploze meubels. In het wit zijn deze meubels zonder handgrepen heel mooi.

Combineren met wit

Wit kun je eenvoudig combineren met natuurlijke materialen. Denk aan ruwe, houten vloeren, tapijten van jute of wol en natuursteen.

Ook met andere neutrale kleuren (grijstinten, zwart, beige, …) gaat wit goed samen. Deze combinaties zorgen wederom voor rust en laten je toe om de ruimtes verder te decoreren.

Een natuurlijke en/of zen sfeer verkrijg je door een witte muur te combineren met houten meubels. Voeg dan een jute tapijt of een witte plaid toe in je interieur en geniet er van in je luie stoel.

Zuivere kleuren

Wit helpt je ook de intensiteit van de andere kleuren in huis te verminderen. Met wit kun je de intensiteit van bijvoorbeeld helder rood, grasgroen of indigo blauw temperen, waardoor je een andere sfeer in de ruimte krijgt. Dit is goed, want de elegantie van bepaalde materialen neemt zo toe.

Voor een fris interieur moet je witte en groene tinten met elkaar combineren. Voor een moderne touch combineer je wit met zwart of grijs.

Aandachtspunten voor wit

Wit biedt dus tal van voordelen. Toch moet je ook opletten wanneer je wit gebruikt in je interieur. Want een witte ruimte kan ook te wit zijn! De contouren van voorwerpen kunnen opgaan in de achtergrond, wat zorgt voor verwarring. Te veel wit kan ook de sfeer van een ziekenhuis oproepen. En dat hebben we liever niet in onze eigen woning. 

Ook om praktische redenen moet je oppassen met het gebruik van te veel wit. Stof en vuil zijn immers heel snel zichtbaar op een witte achtergrond.

Maar laat deze aandachtspunten je niet ontmoedigen om wit te gebruiken in je interieur! De voordelen van wit zijn immers veel groter dan de nadelen.

Auteur: Vinciane Pinte – december 2012

Meer weten over wonen in wit?

Lees ook deze artikels over wonen in het wit: Bekijk alle foto's op onze Pinterest-pagina Living in white.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in