Decoratie

Creatief met kurk

Wijnliefhebbers verzamelen er tientallen op jaarbasis: wijnkurken. Doorgaans belanden de stoppen in de vuilnisbak. Een creatieve geest kan er ook nieuwe dingen mee creëren. Onze redactrice sprokkelde enkele ideeën.

Fotokader

De eenvoud zelve: neem een fotokader met brede, platte randen, snijd de wijnkurken in de lengte door en kleef ze op de kaderranden. Het kurk gemakkelijk snijden? Dompel het 10 minuten in heet water.

Een prikbord

Altijd handig om een boodschappenlijstje of een takenoverzicht kwijt te kunnen. Het volstaat om het binnenwerk van een kader vol te kleven met kurken. Je kiest zelf of je ze vooraf in de lengte door midden snijdt.

Fotohouder

Gebruik kurken om er foto’s van vrienden, familie of leuke boodschappen in te plaatsen. Ze zijn ook handig om de namen van de genodigden in te plaatsen bij de tafelschikking voor een feetje. Het handigst hiervoor zijn de kurken van champagne of schuimwijn. Snijd ze net onder het hoofd door en maak een gleufje op de kop.
Wijnkurken kunnen ook dienen. Lijm of bind ze dan wel twee-aan-twee om meer stabiliteit te krijgen.

Onderlegger

Snijd de kurken in twee of drie en kleef ze samen in cirkels. Stem de diameter af op het beoogde gebruik: onderlegger voor glazen, voor borden, kookpotten, enzovoort. Lijm tot slot een lint rond de onderlegger om het geheel af te werken.

Cijfers & letters

Een ander sympathiek idee: een reuzenletter, bijvoorbeeld de eerste van je voornaam. Teken de contouren van de letter vooraf op een stuk karton. Knip de vorm uit en gebruik hem als onderlegger om de kurken op te lijmen. Lijm de kurken op het karton en onderling tegen elkaar.

Zacht tapijt

Niets fijner dan uit je douche stappen op een zacht en warm tapijt. Kurk biedt hier een geknipte oplossing. Het vraagt wel wat geduld om de nodige kurken door midden te snijden. In het tapijt op de foto zijn maar liefst 350 kurken verwerkt.

Naamkaartje

Een heel eenvoudig idee: neem een barbecue prikker en steek hem in de kurken stop. Schrijf er je boodschap op en klaar! Handig in de tuin om aan te geven wat je hebt gezaaid of om je kruiden uit elkaar te houden.

Een zetel

Wie echt ambitieus is – en een grootverbruiker – kan zich aan dit huzarenstuk wagen.
Auteur: Vinciane Pinte

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in