Aanbevolen partners

samsung logo
Audio en video

Buiten tv-kijken en op het internet surfen

TV-kijken of surfen op het internet in je tuin, het kan. Op welke manier en waar moet je rekening mee houden als je buiten digitaal wilt relaxen? We zoeken het graag voor je uit.

De eerste optie om buiten tv te kijken is je televisietoestel buitenzetten en aan te sluiten op het elektriciteitsnet en te verbinden met een tv-(coax)kabel. Wil je dit doen? Zorg dan dat de aansluitingen zo dicht mogelijk bij de tuin liggen. Je kunt de aansluitingen ook verwerken in de muur (wel afschermen met een dekplaatje) of in het tuinhuis. Denk eraan: hoe langer de coaxkabel, hoe meer kwaliteitsverlies mogelijk. Verbind best geen twee kabels aan elkaar, maar werk met één langere kabel om dezelfde reden. Werk met een gecertificeerde, afgeschermde coaxkabel met een minimale diameter dikte van 7mm en een weerstand van 75 ohm.

TV met signalen

Wil je geen gedoe met coax-kabels? Zet dan de tv buiten en werk met een systeem dat de beelden doorzendt van de antenne-aansluiting naar een extra box aan de tv. Er bestaan zowel systemen voor analoge kabeltelevisie als digitale tv.

Waterdichte toestellen

In principe kun je elk tv-toestel buiten gebruiken, maar dat is natuurlijk niet altijd ideaal. De meeste toestellen zijn niet weersbestendig. Een beter alternatief is een draagbare, draadloze tv’s of een badkamertv. De één berg je op na gebruik, de ander is waterbestendig.

Er bestaan ook speciale waterdichte buiten tv’s. De buiten tv is zelfs beschikbaar in een draadloos model met een extra box om de beeld- en geluidsignalen door te sturen. Let wel, dit soort toestellen is dan wel spatwaterdicht en kan tegen vocht en zand toch is het niet geschikt voor blijvende installatie in de buitenlucht. In de winter durven ze vastvriezen en stuk gaan.

TV met antenne

Jouw favoriete tv-programma bekijken zonder televisietoestel, maar met een laptop lukt ook. Je kunt DVB-T signalen ontvangen met digitale kwaliteit dankzij een USB-stick en een digitale tv-antenne met een magneetvoet, die je beiden op je laptop installeert. DVB-T-signalen ontvangen lukt ook met een tv.

TV op de iPad of iPhone

Ook met je iPad of iPhone is het mogelijk om buiten tv te kijken. Daarvoor moet je Yelo van Telenet installeren. Deze app voor digitale televisie werkt ook op een laptop of pc. Met de app kun je niet enkel televisie kijken, maar ook films downloaden, een tv-gids beheren,… Het systeem werkt voor het grootste deel enkel met WiFi. Enkel de tv-gids kun je ook raadplegen met 3G (ook voor niet-klanten).De tegenhanger van Belgacom is TV Overal. Dat zowel werkt met WiFi als 3G. Voor klanten van TV-Vlaanderen bestaat er geen systeem waarmee je televisiebeelden kunt overzetten naar andere dragers.

Internet buiten

De manieren om buiten op het internet te surfen zijn dezelfde als binnen: bekabeld of draadloos. Al is het niet aan te raden om buiten gebruik te maken van een internetkabel. Dit is onhandig en een lange kabel brengt kwaliteitsverlies met zich mee.
 

Je kunt op drie systemen buiten surfen met WiFi, Edge of 3G. Met WiFi is het bereik tot je hotspot beperkt. Bij Edge en 3G kun je overal surfen. Wil je dit op je computer of laptop dan heb je ook nog een draagbare internetmodem (soort USB-stick) en simkaart nodig.

Als je buiten tv wilt kijken of surfen, let dan op de lichtinval. Een mogelijke oplossing om geen last te hebben van de zon, is je toestel onder een afdak, een parasol of tent te zetten.

Zet je digitale toestellen ook niet zo maar overal neer. Zorg voor een vaste ondergrond. Ook vochtige plaatsen (vijver of zwembad) zijn af te raden net zoals plekken met veel zand (zandbak of speeltuintje).

Geluid

Om geen problemen te krijgen met geluid doe je best een beroep op geluidsversterkers: bijvoorbeeld boxen of hoofdtelefoon. Hun AUX-ingang sluit je aan op de audio uitgang van de tv of laptop. Denk eraan wanneer je het geluid met boxen te hard zet, de buren er last van kunnen hebben. Niet overdrijven met geluid is dus de boodschap.

Veel kijk- en surfplezier!


Auteur: Daan Slingers – april 2012
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in