Aanbevolen partners

Colora
Verf en behang

Bekleed je muur met bamboe, riet of… zand

De afwerking van muren heeft een grondige verandering ondergaan. Dankzij die evolutie is het gebruik van muurbekleding momenteel ‘hot’. Guido Neven van Arte International - producent van muurbekleding – geeft ons een inzicht in de nieuwe tendensen op het vlak van muurbekleding.


Accenten in de wand zijn vandaag veelgebruikt. Dit is een afzetten van de minimalistische, strakke interieurs zonder enige muurbekleding. “Tegenwoordig wordt er meer en meer gewerkt met een accentwand of feature wall in het interieur. Eén muur wordt hierbij als het ware gedecoreerd, zonder echter de hele kamer op te tutten. Vaak zie je een felle kleur in combinatie met een stuk muurbekleding. Dit kan een medaillon of een kasjmier zijn. De medaillons van weleer kregen een restyling en deze moderne varianten worden graag verwerkt in muurbekleding. Ze doen het goed in zowel woningen als etalages. De kasjmiers worden dan weer uitvergroot – de zogenaamde blow up.”

Herontdekking
Naast de accentwand wordt ook de muurbekleding herontdekt. Dankzij de technologische vooruitgang in de productieprocessen is er keuze uit een grote variëteit. Door het gebruik van pasta’s en nieuwe drukinkten, is het mogelijk om reliëf in het behangpapier te brengen, te werken met contrasten als mat – glanzend of ruw – glad. “Ook natuurlijke materialen zoals bamboe, sisal, riet, zand,… kunnen probleemloos op een drager worden verwerkt. Hiermee wordt ingespeeld op de tactiele behoefte van de consument. Het reliëf in het papier zorgt voor een derde dimensie. Zo wordt ook het gevoel bespeeld,” vervolgt Guido Neven.

Klasse uitstraling
Behang heeft ook een nieuwe functie gekregen. Vroeger was het behang louter een saubermacher. Nu wordt muurbekleding gebruikt om de muur mooi te maken. Het straalt vaak ook klasse en luxe uit. Dat maakt het materiaal vandaag trendy. Wie muurbekleding plakt, laat zien dat hij gevoel heeft voor schoonheid.
Die imagoverandering is te danken aan verschillende aanpassingen. Opvallend is de aanpassing van de breedte. Daar waar vroeger breedtes van 53 en later 70 cm gangbaar waren, koop je nu muurbekleding in breedtes van 90 of 100 cm. Guido Neven: “Dat gebeurt niet meer op rol, maar van het bobijn. Je koopt dus exact het aantal meters dat je nodig hebt, zo is er minder verlies.”
Ook de kleurentrends binnen de muurbekleding veranderen snel. Vroeger zag je om de 3 à 4 jaar nieuwe kleuren opduiken, nu gebeurt om het half tot één jaar.

Technische vernieuwing
Ook niet onbelangrijk is de technische vooruitgang in het materiaal. Vroeger werd muurbekleding op basis van papier (drager) gemaakt. Papier is een cellulosemateriaal. Dit heeft als eigenschap dat het gaat uitzetten wanneer het nat wordt. Wanneer je behangpapier inlijmt, zal het dus uitzetten. Plaats je het ingelijmde papier vervolgens te snel, dan loop je het risico op blazen. Je moest dus wachten tot het papier volledig is uitgezet op de lijmtafel. Ook de openstaande naden waren een gevolg van heet uitzetten van het papier. Wanneer het droogt en je hebt een onvoldoende sterke lijm gebruikt, dan krimpt het papier.
“Met het polyestervlies als drager in plaats van papier heb je deze problemen niet meer; Deze synthetische vezel zet immers niet uit wanneer je hem nat maakt. Dat maakt ook dat behangen heel wat gebruiksvriendelijker wordt. Je kan immers de muur inlijmen in plaats van de banen muurbekleding,” besluit Guido Neven.

Meer informatie: Arte-interrnational.be

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in