Verlichting

Wand- en vloerverlichting plaatsen

Vloerverlichting en wandverlichting zijn minder gebruikt dan de klassieke armaturen aan het plafond. Dergelijke armaturen kunnen nochtans hun charmes hebben, maar ze moeten doordacht worden toegepast. De specialisten van ‘Steek uw licht op’ zetten enkele aandachtspunten op een rij.
Wandverlichting kan interessant zijn als sfeerverlichting. Let er bij de plaatsing van dergelijke armaturen op dat je rekening houdt met de (toekomstige) opstelling van het meubilair. Het wandarmatuur mag zeker geen belemmering vormen voor kasten, zetels,… Kies daarom zorgvuldig de specifieke locaties van je wandverlichting uit.

Inbouw vs opbouw
Armaturen die niet ingebouwd zijn, hebben het voordeel dat ze niet voor verkleuring van de muren zorgen. Bovendien raken ze hun warmte gemakkelijker kwijt. In traphallen of smalle doorgangen opteer je, omwille van plaatswinst, wel voor inbouw. Hou dan in elk geval voldoende rekening met de diepte van de muren.

Gezelligheid troef
Wandarmaturen leveren een bijzondere decoratieve bijdrage aan een ruimte. Zo kun je een ruimte veel groter en gezelliger laten lijken door een indirecte manier van verlichten.
Voor frontaal licht is het belangrijk dat je verblinding vermijdt. Dit kan gemakkelijk door de armatuur uit te rusten met een mat frontglas. Als je met spaarlampen werkt, lukt het zeker om een aangename en diffuse verlichting te creëren.

Oriëntatieverlichting
Ook oriëntatieverlichting is mogelijk via wandarmaturen. Deze verlichting geeft net voldoende licht, zodat je je ook in het ‘donker’ kunt oriënteren. Maak hiervoor gebruik van armaturen met LED’s, want hun verbruik is bijna nihil en ze hebben een levensduur van meer dan 10 jaar!

Vloerverlichting
Vloerverlichting wordt meestal gebruikt om accenten te leggen. Toch heeft deze verlichting niet alleen een decoratieve en sfeermakende functie, maar biedt het tegelijkertijd uitkomst als oriëntatie- of veiligheidsverlichting. Ideaal dus als je ’s nachts moet opstaan voor een toiletbezoek of als de kinderen de weg kwijt zijn in het donker...

Aandachtspunt bij vloerverlichting is de vrijkomende warmte. Die kan, net als je energiefactuur, hoog oplopen. Kies daarom voor spaarlampen of ledverlichting. Bij ledverlichting ontbreekt infrarood en wordt er meer energie omgezet in daadwerkelijk licht. Ter vergelijking: een gewone gloeilamp zet meer dan 90% om in warmte!
Als je halogeenlampen wil gebruiken, let er dan op dat je voor aangepaste armaturen zorgt. Nog een andere mogelijkheid is om vloerstopcontacten te voorzien en met verplaatsbare toestellen te werken. Het grote voordeel hierbij is dat je achteraf nog bijkomende verlichting kunt aanbrengen.

Bron: Steekuwlichtop.be

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in