Aanbevolen partners

Logo DRU
Kachels en haarden

Aandachtspunten bij de aankoop van een haard of kachel

Voor een knetterend haardvuur tijdens de koude wintermaanden zijn we snel gewonnen. Vooraleer je overgaat tot een snelle aankoop, zet je best alle aandachtspunten van de kachel en haard voor jezelf even op en rij. Wij helpen je een handje.

In eerste instantie is er het wezenlijke verschil tussen een kachel en haard. Een open haard zien we vaker in klassieke, vrijstaande woningen. Ze zorgt voor geknetter en sfeer, maar heeft een laag rendement. Door het kleine venster van een kachel zie je niet veel van het vlammenspel, maar verwarm je wel behoorlijk. Dan heb je nog de keuze tussen een inzet –of voorzethaard. Bij een inzethaard gaat het om een gesloten cassette met als voordeel dat het rookkanaal weggewerkt kan worden. Een voorzethaard wordt niet in de muur of de schouw geplaatst en is dan ook niet zo esthetisch. Een sterke nieuwkomer is de open kachel, een kachel zonder glasraam die de indruk van een open haard geeft. Een kachel moet niet altijd tegen de wand worden weggeduwd. Sommige modellen laten ook toe in het midden van de leefruimte te hangen of te staan.

Vermogen kachel of haard

Het is belangrijk een haard te kiezen waarvan het verwarmingsvermogen overeenstemt met de te verwarmen ruimte. Het vermogen van een haard wordt uitgedrukt in kW: de hoeveelheid nuttige warmte die de haard kan produceren. Het nodige vermogen hangt af van de buitentemperatuur, kamervolume, plaats, ligging, isolatiegraad van het gebouw… er moet ook rekening gehouden worden met de aard van de bewoning. In een woning die met centrale verwarming uitgerust is, kan een minder krachtige haard worden geïnstalleerd die regelmatig optimaal kan branden en die al volstaat voor het tussenseizoen, geholpen door de cv bij een echt koude periode. Omgekeerd moet het vermogen verhoogd worden voor een tweede verblijf dat bij aanvang van het weekend snel moet worden opgewarmd.

Rendement kachel of haard

Het rendement van de haard geeft aan welk percentage van de warmte - dat door de verbranding van het hout wordt voortgebracht - werkelijk dient om de woning te verwarmen. Een haard met een rendement van 80 procent maakt 80 procent van de energie van het hout vrij voor de verwarming van de woning. Het rendement vermindert wanneer de haard minder hard brandt waardoor de verbranding ook minder compleet verloopt. De overheid moedigt daarom de vervanging van oude kachels door hoog rendementshaarden aan.

Schoorsteen nodig?

Een goede schoorsteen heeft voldoende trek, maar ook niet overmatig voor de haard die erop is aangesloten. Die trek wordt bevorderd door: een voldoende hoogte, een zo verticaal en recht mogelijk rookkanaal, een gladde wand die de afvoer van de rookgassen niet verstoort, een constante en aangepaste doorsnede, een thermisch geïsoleerd afvoerkanaal en een goede kap die behoorlijke trek verzekert.

Brandstof

In sommige open haarden en houtkachels kan worden gestookt met verschillende brandstoffen: hout, kolen, pellets, gas of elektriciteit. Andere branden slechts op één brandstof het best. Weeg voor aanschaf de voor- en nadelen tegen elkaar af.
Pellets hebben de voorbije vijf jaar een enorme groei gekend, dit is nu wat gestabiliseerd. De prijs ligt vaak hoger dan de gewoon gezaagde houtblokken die je trouwens vlotter kan vinden in alle mogelijke kwaliteiten en maten. Het voordeel van een pelletkachel is de elektronische aansturing. Heb je een nog drukker bestaan, ga dan voor een gaskachel, die vraagt weinig onderhoud en stockageruimte voor de brandstof.

Gezondheid

Tijdens het stoken komen in huis en buitenshuis gassen en deeltjes vrij, die hinderlijk kunnen zijn voor omwonenden en de bewoners zelf. Als een huisgenoot gevoelige longen of hartklachten heeft, koop je beter geen open haard of houtkachel. Een toestel op basis van stralingswarmte, zoals een tegel- of speksteenkachel of een gasgestookt toestel is dan een betere keuze.

Lees meer:
- Kachels & haarden
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in