Aan welke eisen moet mijn kachel voldoen?

Gewijzigd op 22/10/2014 door TiM Vanhove

Mooi is goed. Mooi én slim is beter. Laat je bij de keuze van je nieuwe kachel of haard daarom niet alleen leiden door het ontwerp. Vermogen, rendement en externe luchtaanvoer zijn minstens even belangrijk.
Ildri S70 houthaard
© Saey
Kies een kachel of haard volgens de ruimte die je wilt verwarmen. Met een te klein vermogen krijg je de ruimte niet verwarmd. Een toestel met een te groot vermogen leidt dan weer tot oververhitting. Kachelgebruikers sluiten daarom vaak de luchttoevoer af. Niet doen, want dat leidt tot roetafzetting op de ruit, in de verbrandingskamer en het rookkanaal. Een gedoseerde brandstoftoevoer is de beste methode om optimale verbranding en constante warmte te garanderen. Niet alleen de omvang van de te verwarmen ruimte is belangrijk. Houd ook rekening met de gewenste binnentemperatuur, de isolatiegraad van de woning, de oriëntatie van de ruimte, enzovoort.
Saey 92/94 houtkachel
© Saey

Een goed rendement maakt het verschil

Rendement geeft aan hoeveel energie uit de brandstof wordt omgezet in nuttige warmte. Een hoger rendement wijst op een betere en meer volledige verbranding. Als gevolg gaat er minder warmte verloren en wordt er minder brandstof verbruikt. Maar er worden ook minder schadelijke stoffen uitgestoten en er blijven minder assen over, wat beter is voor het milieu en waardoor er minder onderhoud nodig is. Een optimaal rendement is ook afhankelijk van het soort brandhout en de kwaliteit ervan.
 
De toepassing van nieuwe materialen en technieken heeft ervoor gezorgd dat het rendement en de emissies van kachels en haarden de laatste jaren sterk verbeterd zijn. Europese en nationale wetgeving leggen trouwens almaar strengere eisen op voor producten die in de markt worden gebracht. Je denkt eraan je oud toestel te vervangen door een nieuw? Groot gelijk: je bespaart er brandstof mee en helpt tegelijk het milieu een handje.
Snorkel
© Saey

Zuurstof van buiten = gezond warm binnen

Woningen zijn vandaag de dag almaar beter geïsoleerd. Het is daarom belangrijk dat je een kachel koopt die uitgerust is met een externe luchtaanvoer, zodat je toestel de nodige zuurstof niet uit je woonruimte moet halen.
 
Om je een idee te geven: om 1 kg hout te verbranden, heb je 8 m³ verse lucht nodig. Vroeger waren huizen niet perfect geïsoleerd, en kwam er via spleten en kieren extra zuurstof naar binnen. Nu zijn huizen veel beter geïsoleerd, zodat de zuurstof van elders moet komen om onderdruk en rookterugslag in de woonruimte te vermijden. Een toestel met externe luchtaanvoer garandeert je dan ook een…  
 
  • gezonde verbranding: alle nodige zuurstof komt van buiten en niet uit je woonruimte
  • veilige verbranding: geen risico op terugslag van rookgassen of CO-vergiftiging
  • zuinige verbranding: je toestel moet voor de verbranding geen verwarmde lucht uit je woonruimte wegnemen

Bron: Saey