Sleutel-op-de-deur

Wanneer moet ik wat betalen bij een sleutel-op-de-deur nieuwbouwwoning?

Nadat de opschortende voorwaarden zijn vervuld en dus het aankoopcontract definitief zijn ga je naar de notaris en betaal je voor de bouwgrond. 

Indien de bouw van je woning al begonnen is, dan betaal je voor wat er al is uitgevoerd. Concreet: je betaalt nooit meer dan wat er al is uitgevoerd op de werf. 

Wet Breyne

Elk sleutel-op-de-deurbedrijf moet werken volgens de Wet Breyne of de woningbouwwet. Het is een wettelijk kader om kandidaat-kopers te beschermen. Dankzij deze Wet Breyne krijg je als koper een volledig contract met een duidelijke totaalprijs én vastgelegde uitvoeringstermijnen. De wet voorziet ook financiële waarborgen én strenge aansprakelijkheidsclausules. 

De betalingsvoorwaarden bij een sleutel-op-de-deur nieuwbouwwoning liggen op voorhand vast. Het voorschot mag nooit meer dan 5% van het totaalbedrag zijn. Een sleutel-op-de-deur bedrijf is verplicht om de 5% waarborg in een fonds te storten. Het biedt de koper bescherming bij een eventueel faillissement. Daarbovenop is dit een extra garantie wanneer er zich problemen in de uitvoering zouden voordoen. Het bouwbedrijf krijgt de helft van deze bord terug bij de voorlopige oplevering en de andere helft bij de definitieve oplevering.

De rest van het totaalbedrag wordt in schijven betaald. De uiteindelijke opdeling van deze schijven wordt door de bouwfirma bepaald. 

Bij Huysman Bouw worden volgende schijven standaard gehanteerd:

  • 5% waarborg
  • 10 % na plaatsing van funderingen
  • 25 % na plaatsing van de gewelven boven het gelijkvloers
  • 20 % na plaatsing dakpannen
  • 10 % na plaatsing elektrische en sanitaire leidingen
  • 10 % na pleisterwerken
  • 10 % na bevloering
  • 10 % bij de voorlopige oplevering en voor de overhandiging van de sleutels

Meer weten over sleutel-op-de-deur bouwen en de bijhorende garantie?

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in