Sleutel-op-de-deur

Waarom is ventilatie bij nieuwbouw zo belangrijk?

Voor een gezond (maar ook comfortabel) binnenklimaat is ventilatie een must, zeker in een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning. Doordat nieuwbouwwoning zo goed geïsoleerd zijn, is er geen natuurlijke ventilatie tussen kieren en spleten. 

In een onvoldoende geventileerd huis blijft de vochtige binnenlucht in de woning hangen. Dit zorg voor verhoorde CO2 waarden, stofophoping, een hoge vochtigheidsgraad, schimmelvorming,… Klachten zoals allergieën, hoesten, hoofdpijn,… kunnen dan ook een gevolg zijn van een slechte binnen luchtkwaliteit. 

Soorten ventilatie 

Bij ventilatiesystemen wordt een onderscheid gemaakt van hoe het systeem de lucht aan- en afvoert. 

  • Type A: natuurlijke aan- en afvoer
    Door manuele ventilatieroosters komt er verse lucht in de woning binnen. De vervuilde lucht gaat via een ander ventilatiekannaal naar buiten. 
  • Type B: mechanische aanvoer en natuurlijke afvoer

Een ventilator trekt verse lucht naar binnen. Hierdoor ontstaat een lichte overdruk/ de vervuilde lucht verlaat via verschillende ventilatiekanalen de woning. 

Type A en Type B worden in modernere woningen praktisch nooit toegepast doordat de afvoer van vervuilde lucht niet gegarandeerd is. 

  • Type C: natuurlijke aanvoer en mechanische afvoer
    In de vochtige ruimtes (badkamer, keuken, wasplaats,…) wordt ver vervuilde lucht naar buiten afgevoerd door ventilatoren. Verse lucht komt binnen via ventilatieroosters in de droge ruimtes. 
  • Type C+: natuurlijke aanvoer en zelfregulerende mechanische afvoer

Sensorgestuurde raamroosters verversen enkel de aanwezige lucht als er vochtigheid, geurtjes of een verhoogd CO2 gehalte wordt gedetecteerd. Indien de luchtkwaliteit goed is, draait het systeem op minimumcapaciteit.

  • Type D: mechanische aan- en afvoer of balansventilatie
    Dit volledig automatische systeem verspreid de gefilterde lucht via buizen door de woning. In vochtige ruimtes wordt de vervuilde lucht automatische afgevoerd naar een warmtewisselaar waardoor deze warme binnenlucht de koude buitenlucht opwarmt. 
  • Type E: natuurlijke aanvoer en mechanische afvoer met een ingebouwde warmtepomp
    Dit type combineert de voordelen van type D en type C+. De warmtepomp recupereert een deel van de warmte van de mechanische afgevoerde lucht. 

Ben je op zoek naar een goed geventileerd droomhuis? Neem zeker een kijkje in ons aanbod van nieuwbouwprojecten.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in