Aanbevolen partners

zehnder logo
Milieu

Senioren inspireren kinderen over het belang van bos

Het Europese jaar voor solidariteit tussen de generaties loopt stilaan op zijn einde. BOS+ en FedOS hebben in dit kader een vernieuwend project opgestart: ‘Wat diepe wortels vertellen aan jonge knoppen’. In dit project inspireren Vlaamse en Peruviaanse senioren onze kinderen over het belang van het bos.
Tijdens een intensief traject van provinciale sessies zullen Vlaamse ouderen de kans krijgen om te praten over hun (veranderende) band met het bos en de natuur. Wie herinnert zich nog de avontuurlijke namiddagen in het bos? Wie weet nog welke geneeskrachtige eigenschappen de brandnetel bezit? Welke producten halen wij uit het bos? Ouderen komen in contact met elkaar én met hun leeftijdsgenoten uit Peru die door middel van documentairefilms en verhalen tot leven zullen komen tijdens de verschillende sessies.
 

Bosverhalen

Voor het eerst worden de thema’s bos en natuur en Noord-Zuid solidariteit op een intergenerationele manier aangebracht. Gebaseerd op de ‘bosverhalen’ van de ouderen uit het Noorden en het Zuiden zal een voorleesboek verschijnen voor kinderen tussen 7 en 10 jaar. Op die manier komen deze kinderen op een laagdrempelige manier in contact met het bos én met de leefwereld van ouderen. Enkele senioren zullen zich ook engageren om uit het boek voor te lezen in verschillende Vlaamse bibliotheken, wat een rechtstreeks contact tussen de verschillende generaties mogelijk maakt.
 

Aanbevelingen voor het beleid

BOS+ stelt op basis van de verhalen van senioren uit het Noorden en het Zuiden een beleidsdocument op met aanbevelingen voor de overheid, zodat ook op beleidsniveau wordt nagedacht over het belang van bos en natuur wereldwijd.
 

Sessies over het bos

De sessies voor senioren gaan van start in maart 2013 in de vijf Vlaamse provincies én in Brussel. Deze sessies staan open voor zowel leden van FedOS als niet-leden. Kom gezellig meepraten en bijleren over bos in het dagelijks leven! De activiteitenkalender vindt u terug op de website van BOS+.
 

BOS+ en FedOS

Het project ‘Wat diepe wortels vertellen aan jonge knoppen’ draait om sensibilisering rond een respectvolle en solidaire houding tegenover bos en natuur. BOS+ is dé Vlaamse organisatie die zich specifiek inzet voor bosbehoud, beter bos en meer bos in Vlaanderen en de wereld. De Federatie Onafhankelijke Senioren (FedOS) is een onafhankelijke sociaal-culturele koepelorganisatie van seniorenverenigingen. FedOS garandeert enerzijds de autonomie van haar afdelingen en anderzijds biedt ze hen een waaier aan begeleidings- en ondersteuningsactiviteiten.
 
Meer info:

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in