Aanbevolen partners

zehnder logo
Milieu

Nog steeds veel asbest in woningen

Test-Aankoop waarschuwt in zijn tijdschrift Test-Gezondheid voor de aanwezigheid van asbest in woningen. Vorig jaar stuurden 392 T-A-leden via de verbruikersorganisatie stalen op naar labo's om die te laten testen. De stalen waren vooral afkomstig van daken, plafonds, vloerbedekkingen en de isolatie van buizen. Uit onderzoek bleek dat bijna de helft (198) van de stalen asbest bevatte.

Uit statistieken blijkt ook dat steeds meer mensen in ons land sterven als gevolg van de inademing van abestvezels. Meestal wordt de patiënt pas 10 tot 40 jaar na het contact met asbest ziek, en overlijdt hij vervolgens binnen de 14 tot 24 maanden.

Het aantal sterfgevallen door de asbestkanker 'mesothelioom' steeg van 9 in 1984 tot 112 in 2008. Ook het aantal gevallen van longkanker te wijten aan asbest steeg in die periode van 2 tot 47. Het aantal doden als gevolg van asbestose daarentegen lijkt sinds 1981 te zijn gestabiliseerd (22 doden in 2008).

Mirakelproduct
Asbest werd lange tijd beschouwd als een mirakelproduct, omdat het zo goed is tegen brand, geluid, koude en vocht, maar het mag in ons land al geruime tijd niet meer gebruikt worden. Huishoudelijke voorwerpen van na 1985 en cementproducten van na 1998 zouden in principe geen asbest meer mogen bevatten. In geval van twijfel raadt Test-Aankoop evenwel aan een specialist te raadplegen.

Asbest wordt in woningen aangetroffen in bijvoorbeeld de leien op het dak, bloembakken, isolatiemateriaal, oude tegels en vensterbanken.

Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in