Aanbevolen partners

zehnder logo
Milieu

Doe ideeën op om energiezuinig te bouwen en te wonen

Steeds vaker kiezen mensen bewust om passief te bouwen. Nieuwe gebouwen moeten tegen 2020 immers voldoen aan de “bijna nul energie standaard”. Ontdek hier nieuwe producten en doe ideeën op om zelf energiezuinig te gaan wonen.


Bij Arkana gaan passief bouwen en architectuur hand in hand

Arkana bewijst met zijn bouw te Linter dat passief bouwen ook architecturale mogelijkheden biedt. Zo zijn de uitspringende gevels opvallend. Vanzelfsprekend is een gebalanceerde woonindeling vereist om tot een gecertificeerde passiefwoning te komen. De verhouding tussen de te verwarmen vloeroppervlakte en het dak en de muren moet correct zijn. Dat is hier het geval. Ook de plaatsing en oriëntering van de ramen met geschikt passiefhuis-buitenschrijnwerk en zonnescreens met zon-wind sturing, … is belangrijk. De bouwheer maakt gebruik van een ventilatiesysteem D+ met bodemwarmtewisselaar alsook een lucht/water warmtepomp (inclusief warm waterproductie). Ook aan doorgedreven isolatie is gedacht.

Meer info: Arkana


Passiefraam van De Backer Woningbouw

De Backer Woningbouw pakt uit met een raam voor lage-energie én passiefbouw. Het raam kent een unieke opbouw door de combinatie van hardhout (buitenzijde), PU isolatie en gedroogd vurenhout (binnenzijde). De profieldikte van 105mm biedt het voordeel dat een bouwknoop wordt vermeden bij de aansluiting met het metselwerk en de isolatie. De Uf-waarde voor het profiel bedraagt 0,77W/m2K. De dubbele dichting rondom voor luchtdichtheid is geschikt voor de Blowerdoortest en voor een betere akoestische isolatie. Het maatwerk van De Backer Woningbouw is volledig eigen productie.  Vervolgens kan de isolatie verzorgd en perfect sluitend rond de woning worden aangebracht.

Meer info: Woningbouw De Backer


Passief- en lage-energiebouw zonder extra isolatie bij Xella

De nieuwste generatie Ytong low energy blokken van Xella laat zien dat passief- en lage-energiebouw geen complexe isolatietechnieken vereist. Het Ytong bouwsysteem biedt een totaaloplossing aan zonder het gebruik van bijkomend isolatiemateriaal. Het isolerende cellenbeton is tegelijkertijd dragend. De realisatie van duurzame bouwprojecten gebeurt zo goedkoper en sneller. Wie passiefmuren wil bouwen, gebruikt de dikste blokken van 50 cm. Zij leveren voor de buitenmuren een U-waarde beneden 0,15 W/m²K. Koudebruggen zijn eenvoudig op te lossen, wanneer men zonder spouwisolatie bouwt met een isolerende Ytong low energy draagmuur. Wanneer tenslotte ook het dak in cellenbeton uitgevoerd wordt, bestaat de gehele buitenschil van de woning uit EPB-aanvaarde bouwknopen. De kwaliteit en het thermisch vermogen van Ytong-muren blijft onveranderd.

Meer info: Xella


E-Brick en E-Board: Slimme 2-in-1 isolatieoplossingen 

Met de E-Brick en de E-Board van Vandersanden isoleer en werk je buitenmuren af in één enkele handeling. Zo wordt een woning energiezuiniger en krijgt deze een nieuwe gevel in baksteen. E-Brick-gevelpanelen zijn kant-en-klare isolatiepanelen die bestaan uit hoogwaardige isolatie en afgewerkt met gevelsteenstrips. De strips zijn bakstenen van slechts 2 cm dik. Voor een onberispelijk resultaat laat je ze plaatsen door de vakmannen van Vandersanden. Zo geniet je van 10 jaar garantie (product + plaatsing). De E-Board is een doe-het-zelfpakket van een hoogkwalitatieve isolatieplaat, die gecombineerd wordt met gevelsteenstrips, maar de steenstrips, de isolatieplaten, de lijm en de schroeven worden als losse onderdelen geleverd. Bij beide systemen heb je de keuze uit het volledige gamma gevelstenen van Vandersanden. Dat zijn meer dan 100 kleuren in uiteenlopende stijlen.

Meer info: Vandersanden Steenfabrieken


De besparende gevel van Knauf

Een volledige schil met polystyreenplaten waarborgt een uitstekende thermische isolatie in winter én zomer. Knauf EPS 032 (λ = 0,032W/m.K) is een grijze plaat van 1000 x 500mm uit geëxpandeerd polystyreen met grafiet. De isolatieplaat in dikten van 60 tot 200mm is op aanvraag verkrijgbaar in grotere diktes tot 400mm. Om een perfect sluitend systeem te verkrijgen, zijn de twee langste boorden van het paneel voorzien van een tand- en groefsysteem. Speciaal voor lage-energie- of passiefwoningen kan aan de basis van de gevel het Quix XL-element van polystyreen - afgewerkt met een keramische plaat - het metalen aanzetprofiel vervangen om elke mogelijke koudebrug uit te sluiten. Het geheel kan afgewerkt worden met de nieuwe SM 700 PRO, die eveneens dienst doet als kleef- en wapeningsmortel.

Meer info: Knauf


Meer weten over energiezuinig bouwen en energiezuinig wonen?

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in