Aanbevolen partners

zehnder logo
Milieu

CAP’EM definieert, evalueert en promoot ecologische bouwmaterialen

Op de Passive House beurs - 12 en 13 september in Tour & Taxis Brussel - lanceren VIBE en de Cluster Eco-construction het project CAP'EM. Hierbij slaan een aantal Noord-West-Europese pionierorganisaties de handen in elkaar om ecologische bouwmaterialen grondig te promoten. CAP’EM staat voor Cycle Assessment Procedure for Eco-Materials, een project met 50% steun vanuit het Europese programma Interreg IVB. Het moet een gemeenschappelijke Noord-Europese aflijning worden van wat een ecologisch bouwmateriaal precies is.

 

Levenscyclusanalyse

“We zien het groot”, aldus Peter Thoelen, bestuurder van VIBE. “Voor het eerst zal er een gemeenschappelijke aflijning van wat een ecologisch bouwmateriaal voor heel Noordwest-Europa komen. Het internationale label voor gezonde en milieuverantwoorde producten Natureplus is voor ons een duidelijke en belangrijke insteek. Daar voegen we nog andere methodes en analyses aan toe. Bovendien is het de bedoeling om de methodes en initiatieven van de deelnemende partners en externe experts te vergelijken en af te wegen. Uiteindelijk willen we tot een eengemaakt en voor KMO’s betaalbaar instrument voor levenscyclusanalyse (LCA) komen.”

 

Definitie en evaluatietool

Allereerst op de planning staat de gezamenlijke aflijning van ecologische bouwmaterialen. Een uitdaging op zich. Daarna ontwikkelen de Franse (initiatiefnemer CD2E en Globe21), Belgische (VIBE en Cluster Eco-Construction), Britse (Business Support Kent (BSK)/Green Specifications (GreenSpec) en Association of Community Rail Partnerships (ACORP)), Nederlandse (De Groene Stee/Stichting VIBA Expo (SVE)) en Duitse (Handwerkskammer Münster of HWK) partners onder leiding van VIBE een eenvoudige en betaalbare methode voor een levenscyclusanalyse. Daarmee gaan ze minstens 100 ecologische bouwmaterialen beoordelen. Hier is het Britse BSK coördinator van dienst.

 

Communicatie, sensibilisatie en vorming

De volgende stap is brede bekendmaking van de materialen en hun resultaten aan de bouwsector en de consument. Acties met oog op communicatie, sensibilisering en vorming moeten de band tussen de deelnemende partners, regionale en/of lokale overheden, professionele netwerken (productie, handel, architecten en aannemers) en eindgebruikers versterken. De juiste toepassing van deze ecologische materialen kunnen bouwprofessionelen opsteken tijdens de praktijkgerichte infosessies en werfbezoeken binnen het VIBE-project Eco-Bouwpools. Zo vergroot het aanbod én de vraag naar ecologische bouwmaterialen. De Cluster Eco-Construction zal deze transnationale communicatiegolf in goede banen leiden.

 

Demo en expo

Bovendien willen de CAP’EM-partners in elke vertegenwoordigde deelstaat demonstratiegebouwen en/of tentoonstellingen opzetten. Voor deze doelstelling is de Duitse HWK trekker. VIBE plant er één in Antwerpen, in samenwerking met een hele reeks NGO-partners en een aantal duurzame bedrijven. Een groot gezamenlijk secretariaat, waar onder meer door CAP’EM geselecteerde materialen toegepast en gedemonstreerd zullen worden. De andere locaties zijn Namen (België), Nord-Pas-De-Calais en Picardië (Frankrijk), ‘s Hertogenbosch (Nederland), Münster (Duitsland), Yorkshire en Kent (Groot-Brittanië). Elk centrum zal in staat zijn om KMO’s in de regio verder te helpen met dit soort materialen.
 

 

Meer info?

VIBE

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in