Aanbevolen partners

zehnder logo
Milieu

Bamboe draagt dakstructuur

Een opmerkelijk project in Gent, de woning van architect Sven Mouton. Hij renoveerde een oud huis met oude stallen midden in het centrum tot bed & breakfast en gebruikte daarbij bamboe op een unieke manier. Habitos.be mocht op bezoek.


Sven Mouton verbouwde zijn rijwoning langs de Schommelstraat tot een eengezinswoning met kantoor en bed & breakfast. In zijn ontwerp zocht hij naar een goede mix tussen oude en nieuwe materialen en tussen strakke en natuurlijke materialen. Tijdens een tweejarig ontwikkelingsproject in Brazilië ontdekte Sven de mogelijkheden van bamboe en die demonstreert hij ook in het renovatieproject.
De voormalige woning aan de straatzijde wordt momenteel heringericht tot een bed & breakfast. De achterliggende paardenschuur werd verbouwd tot nieuwe woning en kantoor. Die eigen woning kreeg een sterke loftuistraling met een strakke vorm. De koterijen tussen de paardenstal en de woning maakten plaats voor een patio en gaanderij, die de verbinding vormt tussen de bed & breakfast en het nieuwe woongedeelte.
Sven Mouton daarover: “Boven het centraal gelegen kantoor hebben we met een groendak gewerkt. Dat verfraait het uitzicht voor de buren en onszelf. In de centrale binnenpatio hebben we ‘mobiel’ groen en een fontein gebruikt, dat geeft deze binnenkoer een gezellig Venetiaans karakter.”
De dakstructuur van de paardenstal kreeg een nieuw dak. “Voor de dragende structuur hebben we bamboe gebruikt in zijn ruwe vorm. Om toch de oude look & feel van de schuur te bewaren, werden de oude dakpannen hergebruikt.”


Sterk als bamboe

Het oude woongedeelte wordt nog omgevormd naar 2 ruime B&B-kamers en een gezamenlijke ontbijtruimte. In de bovenste kamer werd het dak ook vervangen door bamboespanten zodat de gasten in de toekomst ook kunnen ervaren hoe het voelt om onder een bamboehemel te slapen. Sven verduidelijkt dat bamboe een uiterst ecologisch materiaal is: “Het is al na 4 jaar groeien bouwrijp in tegenstelling tot een boom die 30 jaar nodig heeft. De bamboeplant gaat in zijn land van herkomst erosie tegen op hellingen door zijn sterke wortels. De ecologische footprint is overigens met geen enkel ander materiaal te vergelijken, zelfs met het transport per schip van tropische landen tot in België. En zelfs qua sterkte moet bamboe niet onderdoen, want in de dwarsrichting is het bijna even sterk als staal.”

Om de kamers zo ruim mogelijk te maken, werd de trap van het woonhuis voorzien in een moderne trapuitbouw met structuurbeglazing en sandwichpanelen. 

 

Meer info: Cru! Architecten 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in