Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
zehnder logo
Logo Bosch
Ventileren

Ventilatieroosters voor een natuurlijke ventilatie

Wie ventileert met een systeem C heeft nood aan ventilatieroosters. In deze bijdrage laat ventilatiespecialist Andy Camps zijn licht schijnen over de roosters. Hij behandelt de (on)zichtbare raamroosters, de muurroosters en de dakroosters, die zorgen voor een natuurlijke ventilatie.

Onzichtbare raamroosters

Sommige mensen vinden de raamroosters in een C-systeem maar niets. Deze personen struikelen niet over de mogelijkheid van het (extra) energieverbruik van de verwarming, maar wel over de zichtbaarheid van de roosters.
 
Letterlijk volledige onzichtbare roosters bestaan niet. Met een onzichtbaar raamrooster bedoelen we een raamrooster, dat nauwelijks opvalt. Het wordt als onzichtbaar ervaren wanneer men naar de woning en het raam kijkt. Bij een goede plaatsing van ramen met dergelijke roosters is het zelfs voor de ervaren waarnemer niet altijd duidelijk of er nu wel of geen raamroosters aanwezig zijn.
 
Raamroosters leveren een debiet, dat wordt getest volgens de normen NBN EN 13141-1 en NBN EN 13141-2. De gebruiker krijgt hierdoor de garantie, dat alles volgens de EPB-regels verloopt. Hij moet dus geen boete vrezen. 
 

Voor de handige doe-het-zelver in actie schiet en een willekeurig muurrooster plus ventiel in een muur combineert tot een natuurlijke toevoer even een korte waarschuwing: dit is niet conform met de EPB-regels! Een zelfgemaakt rooster is niet getest volgens de normen NBN EN 13141-1 en NBN EN 13141-2 en resulteert dus wel in een boete. 

Raamrooster niet altijd mogelijk

In een aantal situaties is de plaatsing van een raamrooster onmogelijk. Bijvoorbeeld bij gebogen of ronde ramen. Ook bij een renovatie is de plaatsing van raamroosters soms niet mogelijk. De bestaande ramen hebben geen roosters en men wil of kan deze ramen niet vervangen.

Muurroosters voor natuurlijke luchttoevoer

Ook zonder raamroosters is natuurlijke ventilatie mogelijk. Er bestaat een klein aanbod van kant-en-klare muurroosters, die gebruikt kunnen worden voor de luchttoevoer naar de woning. De zichtbare delen aan de binnen- en buitenkant zijn aanzienlijk in omvang. Deze roosters zijn onmogelijk onopvallend te noemen.

Dakroosters voor natuurlijke luchttoevoer

Wanneer je een hellend dak hebt en bijvoorbeeld de zolderkamer de functie van een slaapkamer geeft, dan is het dikwijls niet mogelijk een rooster in een raam in te bouwen op een hoogte van 1,8 meter (verplicht volgens de EPB-regels). Een alternatief is dan een rooster dat verwerkt wordt onder de pannen van het dak. In combinatie met de ventilatiedakpannen - die over de volledige lengte van het rooster moeten worden voorzien - kan op deze manier een weinig opvallende natuurlijke toevoeropening in het dak worden verwerkt.

Lees ook: Ventileren: over dakdoorvoeren en muurroosters

Roostercombinatie

Bij sommige fabrikanten is een combinatie van een klassiek muurrooster (volgens de normen NBN EN 13141-1 en NBN EN 13141-2) getest met een regelbaar binnenrooster. Om een aanvaardbaar debiet te realiseren met deze werkwijze, moet al snel een buitenrooster van meer dan 20cm (breedte en hoogte) worden toegepast. Ook de toepassing van een raamrooster, dat ingebouwd wordt in de muur is een mogelijkheid. De regel voor die roosters blijft: hoe groter het debiet, hoe breder de rooster. Over onzichtbaarheid hebben we het intussen al lang niet meer.

Auteur: Andy Camps - September 2013

Identikit ventilatiespecialist Andy Camps
 

Andy Camps heeft ruim 10 jaar ervaring als lesgever, ontwerper en plaatser van woningventilatiesystemen. Voor Habitos.be geeft hij alle info over de verschillende ventilatiesystemen, de regels en nog veel meer.

 

 Website 
 

Twitter
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in