Bouwen en de wet

Op schuine leest geschoeid

Een gezinswoning bouwen met verschillende materialen, zoals hout in combinatie met baksteen, hoeft niet per se duurder te zijn dan eender welke andere bouwwijze. En ook de rare vormen van het bouwperceel blijken vaker een voordeel dan een nadeel. Dat bewijst dit ontwerp van architect Kris Kaye.

 

Dit bouwproject was voor Kris Kaye een van de zeldzame waarvoor hij carte blanche kreeg. Zijn opdracht was een gezinswoning te ontwerpen met 3 slaapkamers, een bureau dat in verbinding met de leefruimte staat en een ruime garage, voor de oldtimer van de bouwheer. “De architectuur mocht er niet traditioneel uitzien en ik moest rekening houden met een latere installatie voor zonne-energie.” Daarom is het hellend dak van het hoofdvolume zuidelijk gericht, met een koker waarlangs de leidingen van het dak naar de cv-ketel gevoerd lopen.”

 

Budgetbeheer

Een strikt budgetbeheer is een ‘sine qua non’ voor Kris Kaye. Ieder ontwerp past netjes binnen het door de bouwheer vooropgestelde budget. Op basis van een uitsplitste raming heeft hij een goed beeld op de prijzen per post. Wanneer hij die overschrijdt, weet hij dat hij elders moet besparen of zijn budget moet optrekken. De compacte opvatting van de woning drukte de prijzen in het algemeen. Maar al van in de keuze van de ruwbouwmaterialen waakte de bouwheer over het budget. Zo werd gekozen voor een combinatie van een baksteen van Steenfabrieken Nelissen en afrormosia hout. Deze houtbekleding viel verrassend genoeg nog goedkoper uit dan de gevelsteen. Verder werd voornamelijk bespaard in de vloeren door te kiezen voor gepolierd beton op het gelijkvloers en vezelplaten op de verdieping. De platen fungeren later als onderparket. Deze aanpak beperkte de kosten voor de vloeren tot 6.000 euro. De vrouw des huizes kon door haar beroep ook nog aardig besparen in de aankoop van sanitaire toestellen, keuken en badkamer.

 

Concept van de architect

De vorm van het hoekperceel bepaalde het uiteindelijke concept: een van de hoeken is stomp, dus niet recht op recht. “Omdat we de tuinoppervlakte maximaal wilden vrijwaren, hebben we de bouwlijnen aan de straatzijde gevolgd. Hierdoor staat de voorgevel schuin op de rechterzijgevel. Die ‘schuinte’ komt in de hele woning terug, waardoor alle ruimtes nu vlot in elkaar overvloeien.”
De circulatieruimte wordt overal optimaal benut. Zo is de gang naar de slaapkamer op de verdieping tegelijk ook dressing.
Grote raampartijen kijken uit op de tuin en de keuken is door de openheid een leefkeuken geworden. De schuine daken zijn doorgetrokken in de plafonds waardoor je een sterk ruimtelijk gevoel krijgt. Om dat schuine dak te laten aansluiten op de daken in de buurt, is één van de twee schuine daken bekleed met roofing. Het dak op het houten volume van afrormosia is in zink uitgevoerd.

 

Energievoorzieningen

Op energetisch vlak was de latere integratie van zonne-energie in het technisch concept van de woning een belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp. De zonneboiler wordt later gekoppeld aan een hoogrendementsketel op aardgas. Deze verwarmt de woning nu al met convectoren. “Deze zijn goedkoper dan radiatoren in aankoop en verbruik,” schetst Kris Kaye. “In de leefruimte hebben we één grote putconvector gebruikt, verder klassieke convectoren. De convector in de keuken is verwerkt in het blok waardoor deze niet opvalt.
Zonwering was overbodig omdat de overkraging aan het keukenraam het overgrote deel van de warme zomerzon buiten houdt. Tijdens de ruwbouwwerken kreeg de woning een warm jasje in polyurethaanisolatie om een hogere isolatiewaarde te krijgen, zo werd een K-waarde van 49 behaald.

Bron: Belgisch Budget Bouwboek - editie 2009

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in