Houten rijhuis op open bebouwing

Gewijzigd op 20/06/2013 door Daan Slingers

Op kleine percelen kunnen ook grootste dingen gerealiseerd worden. Dat bewees architectenbureau BLAF met deze houtbouw. De gevel is amper 5 meter breed en toch heeft de woning een sterke uitstraling en herbergt ze een bescheiden woonprogramma.
Houten rijwoning in open bebouwing
Houten rijwoning in open bebouwing
© 2 voor 5
Houten rijwoning in open bebouwing
Houten rijwoning in open bebouwing
© 2 voor 5
Houten rijwoning in open bebouwing
Houten rijwoning in open bebouwing
© 2 voor 5

De eigenaar wilde dit bouwperceel in de buurt van de eigen woning graag ten gelde maken door er een huurwoning op te trekken. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan, want het perceel meet niet meer dan 11,5 meter breed en is kadastraal toch ingeschreven als een open bebouwing. Met aftrek van de voorgeschreven bouwvrije stroken aan weerszijden van de woning, zou de gevel maximaal slechts vijf meter breed kunnen zijn, niet breder dan een rijhuis dus. Een moeilijk te realiseren opdracht, het perceel lag dan ook al lange tijd open.

Het in te vullen woonprogramma werd daarom wenselijk bescheiden gehouden. Bedoeling was dat de woning één slaapkamer zou bevatten, en een bureautje dat eventueel dienst zou kunnen doen als tweede slaapruimte. Op die manier zou de woning verhuurd kunnen worden aan een alleenstaande of aan een jong gezin.

Gedurfd ontwerp

Op vlak van bouwstijl en indeling stelde de bouwheer niet al te veel eisen. Hij werkte al eerder met architectenbureau BLAF samen, en was vertrouwd met hun hedendaagse huisstijl. Hij stond dan ook open voor een gedurfd ontwerp, zeker omdat hij waarschijnlijk toch jonge gezinnen als huurder zou aantrekken.

De keuze voor houtskeletbouw was aanvankelijk niet bij de eigenaar opgekomen, maar ontsproot aan de creatieve knobbel van architect Freek Dutry van BLAF. De bouwheer had wel aangedrongen op een energiezuinig ontwerp, omdat hij als huiseigenaar toch deels zou meebetalen aan de energiekosten. Ook werd aan de ontwerper gevraagd om zich aan een bepaald budget te houden.

Houtskeletbouw

De vraag naar een duurzaam ontwerp en de beperkte breedte deden de balans voor Freek Dutry overhellen naar houtskeletbouw. “Een overspanning van 5 meter kan je makkelijk realiseren met een houten roostering,” legt de ontwerper uit. “Als gevelafwerking hadden wij een cederbeplanking in een ebbenhouten kleur voorzien, maar de gevels zijn nog niet behandeld met de ebbenhouten beits. De donkere kleur zal langs de buitenzijde de compactheid van het volume benadrukken. De witte binnenafwerking benadrukt de ruimtelijkheid.”

Bootvorm

Om het maximum van het programma uit het perceel te kunnen halen, werd bij Stedenbouw een uitzondering op de voorschriften gevraagd. Het huis mocht 20 meter diep worden gebouwd, met één verdieping. De ontwerper koos voor een ‘bootvorm’, door de relatief kleine verdieping - met een slaapkamer en badkamer in open plan - in het midden van de woning te plaatsen.

De gelijkvloerse zijkanten werden met glazen wanden volledig opengetrokken naar de tuin toe. De voordeur werd in een van de zijgevels geplaatst, zodat de zijstrook van vier meter niet gewoon als reststrook zou dienen. In het voorste deel van de woning, als buffer tussen de woonruimten en de straat, werden een berging en polyvalente ruimte geplaatst. De bewust gepositioneerde ramen zorgen voor specifieke lichtinvallen of zichten. Zo staat in de hoofdslaapkamer alleen een heel laag raam. Vanuit het bed, kijk je daardoor uit op het terras. Zenitaal licht valt nauwelijks binnen, zodat de slaapkamer weinig verduisterd moet worden.  

BronBelgisch Budget Bouwboek