Gevelverf

Gewijzigd op 10/10/2013 door Gretel Kerkhofs

Gevelverf bepaalt de look van je huis en zorgt tevens voor bescherming. Maar op welke soorten gevelmaterialen kun je verven en welke kleuren van gevelverf zijn er beschikbaar? De antwoorden en nog veel meer over gevelverf.

Fabrikanten van gevelmaterialen

Geschilderde buitenmuur
Dankzij gevelverf krijgt je huis een nieuwe look.
© Levis

Mogelijke gevelmaterialen

De meeste gevelmaterialen kunnen zonder problemen een lik verf aan. Een overzicht: Let wel: de ondergrond bepaalt de moeilijkheidsgraad van je verfklus. Een effen oppervlak is veel eenvoudiger dan een oneffen oppervlak.

Wanneer verven?

Heb je een vochtige gevel? Dan moet je daar eerst iets aan doen. Hoe? Lees: 'De behandeling van muren tegen opstijgend vocht'.

Vooraleer je nieuwe verf aanbrengt, kan het ook handig zijn om de bestaande gevelverf te verwijderen, bijvoorbeeld als deze is afgebladderd. Gebruik dan afbijters. Ga hier voorzichtig mee om. Als er zich mossen of algen hebben gevormd, verwijder die dan ook met een mes, bleekwater of een hogedrukreiniger. Loszittende voegen en barsten moet je natuurlijk ook bijvullen.

Het aanbrengen van de nieuwe verf doe je best bij droog en zacht weer. Begin pas aan de renovatie twee à drie weken nadat je de bestaande gevel in orde bracht. Kijk zeker na of alle vochtproblemen verholpen zijn. Het is niet ideaal om op de gevel te schilderen wanneer de zon er op schijnt. Breng ook altijd eerst een primer (grondlaag) aan.
Calime
Laat je bijstaan door een vakman bij het verven van je gevel.
© Boss Paints

Kleuren en verfsoorten

Rood, wit, geel, paars, … alle kleuren gevelverf zijn mogelijk dankzij de verfmengtechnieken van tegenwoordig. Bij Levis, Boss Paints en Sikkens kun je alvast inspiratie opdoen. 

De mogelijkheden van soorten verf zijn ook legio. Acrylverf (sterk qua prijs-kwaliteitsverhouding en onderhoudsvriendelijk), latexverf, vinylverf, silicaatverf (prijzig en laag dekkend vermogen), vloeibare siliconen, kalkverf en kalleien, al deze technieken zijn een optie. Ze hebben wel allemaal een ander resultaat. Kies vooral een verf die weersbestendig is.

Vakman

Voor het perfecte resultaat laat je je best bijstaan door een vakman. Dat omdat hij onder meer de gevel eerst onderzoekt. Voor je een nieuwe gevelverf aanbrengt, is een controle vereist op het aantal bestaande verflagen, hoe deze zijn afgebladderd of er zich mos heeft gevormd en welke verftechnieken je moet gebruiken.

Ga je toch zelf aan de slag, gebruik dan altijd beschermende kleding. Zo vermijd je giftige damp in te ademen of spuitnevel over je te krijgen.

Folders over bouwwerken

Meer informatie op de website van deze bedrijven