Nadenken over bouwen
Verwarming
Elektrotechnieken
Wat is duurzaam bouwen
Bouwen in de toekomst
Energie

Zonnepanelen? Zet je zonnestroom om in zonnewarmte!

Warmtepompboilers van Atlantic zetten optimaal in op zelfopgewekte elektriciteit >> Nu in Vlaanderen het systeem van de terugdraaiende teller is afgeschaft, hebben eigenaars van zonnepanelen er alle baat bij om zoveel mogelijk van de geproduceerde stroom te gebruiken op het moment dat die wordt opgewekt. Maar dat is niet zo makkelijk. En slimme technologieën die de elektriciteit tijdens periodes van piekproductie opslaan voor later verbruik, zoals een thuisbatterij, zijn duur. Als milieubewuste firma biedt Atlantic een andere uitstekende – en betaalbaardere – oplossing aan: smart grid ready warmtepompboilers die fungeren als thermische batterij voor je zelfopgewekte zonnestroom. Je ontdekt er alles over op de nieuwe website www.vanZonneStroomnaarZonneWarmte.be die speciaal voor eigenaars van zonnepanelen werd geconcipieerd.

Sinds kort kan een gebruiker van zonnepanelen de geproduceerde energie niet meer recupereren via de terugdraaiende teller. Hij doet er daarom goed aan zoveel mogelijk van de zelfopgewekte stroom onmiddellijk te gebruiken. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. De meeste mensen zijn overdag, wanneer de zon schijnt, aan het werk, en verbruiken vooral ’s avonds elektriciteit. En wie elektrisch verwarmt, heeft veel elektriciteit nodig in de winter en bijna geen tijdens de zomer, wanneer fotovoltaïsche zonnepanelen het meest renderen.

Daarom gaan er stemmen op om PV-panelen te koppelen aan een thuisbatterij: een opslagplaats voor de overtollige stroom die je produceert en die je later gebruikt op momenten dat de zon niet voor de gevraagde energie kan zorgen. Maar thuisbatterijen zijn duur. Afhankelijk van het merk en de opslagcapaciteit mag je rekenen op 4.000 tot 10.000 euro. Het duurt een hele tijd vooraleer je zo’n investering hebt terugverdiend.

Betaalbare en duurzame oplossing

Een veel betaalbaarder alternatief om het verbruik van zelfopgewekte elektriciteit te optimaliseren, is een warmtepompboiler van Atlantic. Die haalt, net zoals een warmtepomp, (lage temperatuur-) energie uit de omgeving en ’verpompt’ deze naar een hoge temperatuur voor de opwarming van sanitair warm water. Aangezien een warmtepompboiler tot voor 75% wordt opgewarmd met gratis warmte-energie, verbruikt hij veel minder elektriciteit dan een klassieke elektrische boiler, en kan je flink wat besparen op je energierekening. Bovendien stoot een warmtepompboiler tot de helft minder CO2 uit dan een boiler gekoppeld aan een stookolie- of gasketel, en komen warmtepompboilers, in tegenstelling tot klassieke boilers op gas, stookolie of elektriciteit, in de drie gewesten in aanmerking voor premies, wat de overschakeling op een warmtepompboiler nog voordeliger maakt.

Thermische batterij voor zonnestroom

Bij de Atlantic-warmtepompboilers die ‘smart grid ready’ zijn, kunnen die ecologische en financiële voordeel nog groter zijn. Zij laten immers om je warmtepompboiler te koppelen aan de elektriciteitsproductie van fotovoltaïsche zonnepanelen (PV-panelen). Op die manier kan je de gegenereerde zonnestroom niet enkel inzetten als voeding voor de elektrische toestellen in huis maar ook als voeding voor je warmtepompboiler om je sanitair water te verwarmen.

Bovendien functioneren smart grid ready warmtepompboilers gekoppeld aan zonnepanelen als thermische batterij. Aangezien ze voornamelijk elektriciteit verbruiken op momenten dat de zonnepanelen het meest elektriciteit produceren, is het mogelijk om een maximum aan zonnestroom om te zetten in zonnewarmte en te bufferen als zonnewarmte. Die opgeslagen zonnewarmte kan je dan gebruiken op het moment dat je wil, bijvoorbeeld voor een bad of douche.

Slimme technologieën

De warmtepompboiler Atlantic Explorer V4, die zich kenmerkt door een ideale prijs-kwaliteitverhouding, en de warmtepompboiler Atlantic Calypso VM, de ideale oplossing voor kleine ruimtes, zijn smart grid ready en maken dus maximaal gebruik van de overschotten van groene stroom op het net. Bovendien kunnen ze makkelijk geworden aangestuurd vanop een smartphone of tablet.

De Cozytouch-app laat zien op welke tijdstippen bij jou thuis het meest warm water wordt gebruikt, en laat ook toe temperatuurinstellingen of het elektriciteitsverbruik ‘in real time’ te controleren en eventueel aan te passen. Zo krijg je niet enkel een goed inzicht in je energieverbruik, maar ook in de energiebesparing die je kan realiseren. Met de slimme app kan je de toestellen ook van een afstand aan- en uitschakelen, of een timer instellen voor bijvoorbeeld je bad of douche. Dat alles is niet enkel goed voor je portemonnee, maar ook voor ons milieu en voor het volledige elektriciteitsnet.

Meer info, ga naar www.VanZonneStroomNaarZonneWarmte.be

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in