Aanbevolen partners

Logo KNX BE
All vac
Elektrotechnieken

Zoals domotica, maar dan eenvoudiger

Domotica is een synoniem voor automatiseren, maar het hoeft niet noodzakelijk in de omgekeerde richting zo te zijn. Er zijn tal van oplossingen om elektrische componenten in de woning te automatiseren zonder daarbij aan domotica te moeten denken. En het is ook niet langer zo dat je domotica al vanaf dag één in een bouwproject moet voorzien.

De gordijnen sluiten, de verlichting of de verwarming bedienen vanuit je zetel of het dakraam automatisch openen en sluiten. Vroeger waren die functies het exclusieve domein van een domoticasysteem. Maar die tijden liggen lang achter ons. Vandaag zijn er al tal van oplossingen om op apparaat-niveau te automatiseren. Denk aan handige plug-ins voor het stopcontact die je vanop afstand kunt bedienen of waarmee je tijdscenario’s kunt programmeren. Voor de verlichting bestaan vergelijkbare varianten. Die oplossingen zijn leuk, maar echt comfortabel zijn ze nog niet. Want het betekent dat je voor iedere groep van stopcontacten of verlichtingspunten een afstandsbediening moet hebben of een app moet installeren. Er zijn ook al routers op de markt die het mogelijk maken om dergelijke ‘slimme’ stopcontacten of verlichting te beheren.

Pakketten

Een stap verder richting comfort is het centraal beheren van gemotoriseerde technieken, zoals screens, rolluiken, het dakraam. Io Homecontrol is een samenwerkingsverband tussen verschillende merken dat het mogelijk maakt hun producten te bedienen vanop één afstandsbediening. Daarnaast zijn er pakketten zoals TaHoma van Somfy of Verisure die het mogelijk maken bepaalde elektrische componenten vanaf de smartphone, tablet of klassieke afstandsbediening te beheren. Dat gebeurt op basis van draadloze componenten.
Wanneer bestaande componenten rechtstreeks gevoed worden met elektriciteit kunnen ze ook in zo’n pakket geïntegreerd worden. Met het oog op de gebruiksvriendelijkheid is het verstandig om voor de sturing de componenten van één fabrikant te gebruiken. Zo vermijd je dat je met verschillende apps of afstandsbedieningen moet werken.

Domotica

Waarom dan toch nog voor domotica kiezen? Voor de flexibiliteit. Domotica maakt het mogelijk de functies van een drukknop heel eenvoudig aan te passen. Vandaag bedien je nog een lamp, morgen de zonwering. Het vraagt niet meer dan een wijziging in het besturingssysteem. Een andere troef van domotica is dat je ook je energieverbruik kunt monitoren en beheren. Dat kan echt efficiënt wanneer je ook installaties zoals de verwarming, de ventilatie, zonwering, rolluiken mee in het systeem integreert. Zo krijg je echt controle over je energiefactuur.Om de mogelijkheden voor domotica open te houden, doe je er best aan alle elektrische componenten rechtstreeks te voeden. Voorzie dus een aparte kabel naar iedere motor, of punt dat je gemotoriseerd wilt bedienen en breng die naar de verdeelkast van de elektrische installatie. Doe dat ook de lichtpunten en voor enkele stopcontacten die je later eventueel in het domoticasysteem wilt integreren. En zorg tot slot voor een netwerkkabel bij iedere schakelaar. Dat laat toe die later ‘slim’ te maken. In afwachting van de domotica worden de technieken via relais beheerd.
De lichtpunten of vergeten componenten kun je dan later nog draadloos aansturen. Er bestaan al tal van oplossingen voor draadloze bediening met behulp van RF of WiFi. Die componenten werken op batterij of zelfs al op piëzo-elektriciteit.

Meer weten over domotica?
Lees dan ons domoticadossier.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in