Aanbevolen partners

LOGO Huysman Bouw sleutel op de deur
Sleutel-op-de-deur

Zeker Wonen: Energiezuinig en goed afgewerkt

Inspiratie nodig om energiezuinig, comfortabel én smaakvol te bouwen? Dan is de nieuwe kijkwoning van Zeker Wonen beslist een bezoekje waard. Habitos mocht op visite in Melle.


De architectuur van deze inspiratiewoning is hedendaags, met strakke en eerlijke lijnen en vormen. De bouwheer wilde geen nodeloze versieringen of details, maar een no-nonsense ontwerp dat zich toespitst op een compacte en betaalbare woning. Architect Peter Cattoir tekende een halfopen bebouwing, omdat die ook zuiniger te verwarmen is dan een alleenstaande woning. “Hoe minder buitenmuren, hoe minder energie er doorheen de muren verloren gaat.”

 

Klassiek grondplan

Het grondplan is vrij traditioneel: een inkom met een toilet en een vestiairekast onder de trap, een woonkamer van 4,5 bij 8 meter met een open keuken en een nis voor een bureau, en tussen de keuken en de garage een bergruimte. De verdieping biedt plaats aan drie slaapkamers, een badkamer en een afzonderlijk toilet. De totale bewoonbare oppervlakte bedraagt 175 m². Voor een gezin met twee kinderen is dat ruim voldoende. Een te grote woning betekent verspilling van energie - elke vierkante meter moet worden verwarmd - en van materialen.

De grote glaspartijen in de keuken en naast de eetruimte kijken uit op de tuin en brengen rijkelijk veel natuurlijk licht naar binnen. En na een drukke werkdag kunnen de bewoners ook op het terras profiteren van de avondzon.

 

Energiepeil 46

“Uiteraard zorgen we ook voor een uitstekende isolatie. In de spouwmuur zit 9,8 cm resolhardschuim, in het hellend dak 22 cm glaswol, en het plat dak kreeg 2 x 60 cm pur-platen. De vloer werd geïsoleerd met gespoten pur-schuim van 8 cm dik. De ventilatie gebeurt met een vraaggestuurd systeem dat tot 92% van de warmte kan terugwinnen. Samen met de combinatie van een warmtepomp en een condenserende gaswandketel brengt dit de K-waarde op 32 en het E-peil op 46,” aldus architect Cattoir. De woning scoort dus vrij goed op het vlak van energieverbruik. De opdrachtgever streefde er naar om ver onder de huidige E-norm van E80 te blijven.

 

Gelijmd of toch niet?

De gevel heeft het uitzicht van gelijmd metselwerk met een minimale voeg, dankzij het gebruik van de Zerobrick. De gevelstenen zijn een traditionele manier zijn vermetst, dus met mortel en een truweel. Speciale instrumenten of lijmmortel zijn niet nodig. Het geheim schuilt in de uitholling aan de bovenzijde van de gevelsteen. De richtprijs ligt ongeveer 5% hoger dan die van gewone bakstenen in waalformaat, maar die meerprijs wordt grotendeels gecompenseerd doordat er niet gevoegd moet worden. De wand is bovendien duurzamer, want steen is sterker dan voegmortel. Door de afwezigheid van voegwerk zal de gevel ook minder snel verouderen.

 

Milieuvriendelijke materialen

De spouwmuren zijn geïsoleerd met een dunne plaat - Kooltherm K8 spouwplaat van Kingspan - die toch de hoogst mogelijke thermische isolatiewaarde behaalt. Hierdoor kan een slanke bouwconstructie worden gerealiseerd. Zo verminderen de bouw- en materiaalkosten en vergroot de bewoonbare oppervlakte.

De spouwplaat bestaat uit resolhardschuim en heeft de beste isolatiewaarde op de Belgische markt, namelijk een lambdawaarde van 0,021 W/m.K. Dat is tot 70% beter dan minerale wol. Onze spouwplaat isoleert ook beter dan pir, en ook de brandklasse is beter, en dus veiliger.

De dakpannen op deze Inspiratiewoning veranderen de NOx (stikstofoxide) van uitlaatgassen en zetten die om in onschadelijke stoffen zoals NO³ (nitraatmoleculen). Ook de pannen  op zich zijn vriendelijk voor het milieu. De productie ervan vergt weinig energie, en na hun leven op het dak kunnen ze volledig worden gerecycleerd.

 

Isolerend glas

De goede isolatiewaarde van de gebruikte raam- en deursystemen Zendow behalen, is deels te danken aan de eigenschappen van het materiaal pvc. Pvc is een prima isolator en levert zowel op thermisch als akoestisch vlak uitstekende prestaties. De profielen zijn ook op technisch vlak bijzonder vooruitstrevend. Ze zijn standaard versterkt met gegalvaniseerd staal, en opgebouwd uit vijf verschillende kamers, wat zorgt voor een nog betere thermische isolatie en dus een nog betere U-waarde en een nog lagere energiefactuur.

Naast de profielen spelen ook de hoogwaardige glas- en aanslagdichtingen een belangrijke rol. Doordat ze steeds opnieuw hun oorspronkelijke vorm aannemen, garanderen ze een maximaal contactoppervlak tussen de beglazing en het profiel. Op die manier sluiten ze wind, water en ook geluid volledig buiten.
Pvc-profielen gaan lang mee. Ze roesten of rotten niet, hebben een uitstekende weer- en uv-bestendigheid, en zijn prima bestand tegen schimmels.

 

Kwaliteit voor het interieur

De opdrachtgevers kozen voor de afwerking van deze kijkwoning voor kwaliteit.
 

Enkele voorbeelden:
- Toegangscontrole met videofonie en deurtelefonie
- Afwerking van de terrassen in pvc
- Verwarming en warm water via een hybride warmtepompsysteem
- Vraaggestuurde ventilatie, systeem D
- Gashaard met 75% rendement
- Ingebouwd schakelmateriaal
- Composietmateriaal voor de keukenwerkbladen en wandtegels
- Natuursteen op de keukenvloer
- Functioneel en duurzaam keukeninrichting met greeploze kastjes, gemakkelijke lades voor een volledig overzicht van de kastinhoud, hoogwaardige keukentoestellen en een aparte spoeltafel in keramiek
- Tijdloze elegantie voor de badkamer metkKranen en douche in chroom, gecombineerd met helder wit gelakte oppervlakken
- Voor de sofa, de tafel en stoelen, het tapijt en het dressoir in de woonkamer lieten de bouwheren zich charmeren door Italiaans designmeubilair. De boxspring in de slaapkamer is een juweeltje van Belgische makelij.
- Zuinige verlichting door gebruik van de allernieuwste powerleds
- multisource-multiroomsysteem voor audio in het volledige huis, met volume en bron naar keuze
- Een totaalaanpak van het interieur door een interieurbedrijf, voor harmonie en om zo heel wat mogelijke beslommeringen te vermijden.

 

Het resultaat: niet alleen een aantrekkelijke harmonische inrichting, maar ook een uitstekende kwaliteit dankzij het gebruik van duurzame materialen en de juiste verwerking ervan.

 

Praktisch

Je vindt deze Inspiratiewoning van Zeker Wonen op de Platanendreef 62, 9090 Melle en kunt de kijkwoning bezoeken op volgende momenten:

Na afspraak op 09 355 56 64.
- Tijdens het Openingsweekend op zaterdag 23 en zondag 24 oktober 2010 tussen 10 en 18 uur.
- Na het openingsweekend: Elke zaterdag tussen 14 en 17 u (behalve op feestdagen en in vakantieperiodes).

 

Meer info: Zeker Wonen

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in