Aanbevolen partners

Logo KNX BE
All vac
Elektrotechnieken

Woningbranden steeds moeilijker te bestrijden

"Branden in recent gebouwde woningen zijn veel moeilijker te bestrijden. Door de gebruikte materialen grijpt het vuur sneller om zich heen." Dat zegt brandweercommandant op rust Guy Van de Gaer.

De brandweer had bij een villabrand aan de A12 in Puurs af te rekenen met een tekort aan bluswater. Volgens Guy Van de Gaer, voorzitter van de Vlaamse Brandweerfederatie, stroomt er gemiddeld niet meer of niet minder water door de leidingen dan vroeger. "Het grote probleem is dat er gewoon veel meer water nodig is om het vuur onder controle te krijgen. Branden zijn veel agressiever dan vroeger."


Isolatie

Dakpannen lagen op een houten dakconstructie met ten hoogste wat isolatie tussen. Maar meestal niets of wat hard papier. "Bij nieuwe woningen of gerenoveerde huizen heb je eerst een onderdak met daartussen een dikke laag isolatie en dan de dakpannen. En ook in de rest van de woning is veel meer brandbaar materiaal aanwezig. Gordijnen, parketvloeren en noem maar op", zegt Van de Gaer.

"Vroeger kwam de brandweer toe en de vlammen sloegen al door de ramen naar buiten. Het kwam er dan alleen op aan om van buiten naar binnen te blussen. Maar tegenwoordig liggen er zonnepanelen op het dak en is er dubbel glas dat vaak grote hitte kan verdragen. Pas als dat kapot is kun je beginnen blussen."

In België worden jaarlijks 25.000 branden geblust. De helft daarvan zijn woningbranden.

 

Bron: Gazet van Antwerpen

Lees ook: Brandveiligheid: Wettelijke verplichtingen

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in