Bouwen en de wet

Werk eens met een kelder

Het lijkt contradictorisch, maar het doordacht gebruik van de kelder kan ook kostenbesparend werken. Dat bewees architect Bart Coenen in deze woning. Hij slaagde erin de voetafdruk van de woning te beperken door een deel van de functies in de kelder onder te brengen.


De bouwheer had een eerder beknopt eisenpakket voor de ontwerper: de leefruimten op het gelijkvloers onderbrengen en in een open relatie tot elkaar. Alleen de bureauruimte mocht afgezonderd van de leefruimtes. De verdieping reserveerde de bouwheer voor de slaapvertrekken en de badkamer.

Bart Coenen probeerde deze wensen in een zo compact mogelijke ‘voetprint’ te gieten. Met een breedte van 18 meter en een diepte van 6,5 meter is de grondoppervlakte van de woning niet veel groter dan 100 m². De drie bouwlagen werden wel maximaal benut, waardoor de compacte woning toch een zee van ruimte biedt.

Bart Coenen daarover: “De kelderverdieping biedt plaats aan een dubbele garage, een wasplaats en de bergingen. Door die functies hier onder te brengen, houden we op de gelijkvloerse verdieping heel veel ruimte over voor de leeffuncties.
Door deze functies – die doorgaans op de gelijkvloerse verdieping worden ondergebracht – naar de kelder te verhuizen, werd het keldervolume optimaal benut. Bovendien moeten deze functies op kelderniveau niet geïsoleerd worden en vragen ook geen extra gevelsteen. Deze aanpak is zo al een begin van de besparing op het bouwbudget.”
Wie verder durft gaan en het lef heeft bewandelde paden te verlaten, kan in de kelderverdieping ook slaapvertrekken of een bureau onderbrengen. Door te werken met taluds, kan hier ook nog maximaal daglicht worden binnengehaald.

Panoramisch zicht

Door de gevellengte van 18 meter oogt onze voorbeeldwoning minder compact dan ze in werkelijkheid is. De geslotenheid van de voorgevel wordt doorbroken door een grote raampartij op de verdieping. De donkere deur vestigt de aandacht op de inkompartij.
De achtergevel staat door zijn openheid in contrast met de voorgevel. De leefruimtes zijn verdiepinghoog beglaasd en genieten zo van een panoramisch zicht op de zuidwest georiënteerde tuin. Een bandraam trekt ook daglicht in de traphal en nachtgang op de verdieping. Het open gevoel in de woning wordt sterk in de hand gewerkt door de keuze voor een witte gietvloer - die overigens ook op de trap werd doorgetrokken – en overwegend lichte wanden. Om toch een warm accent in de vloerbekleding te brengen, werd in de leefruimte parket geplaatst.

Werken in regie

Verder zochten bouwheer en ontwerper op verschillende vlakken naar mogelijkheden om prijsbewust te werken. Heel gewaagd was de keuze van de bouwheer om met de aannemer een contract in regie af te sluiten. “Hij had eerst de eenheidsprijzen per post opgevraagd en liet de aannemer vervolgens met een dagboek werken. Hierin werd minutieus de inzet van de aannemer en zijn personeel bijgehouden. De bouwheer en de familie stonden dagelijks paraat om de aannemer te dienen. Hierdoor werd een flink stuk bespaard ten opzichte van de bouwkost volgens de eenheidsprijzen.”
De afwerking van de vloeren met een gietvloer was een zegen voor het afwerkingsbudget. De kostprijs voor de vloeren schommelt hierdoor tussen de 50 à 60 euro. 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in