Aanbevolen partners

Logo KNX BE
All vac
Elektrotechnieken

Wat is een thuisnetwerk?

Simpel uitgedrukt is een thuisnetwerk de volledige voorbekabeling van het huis voor alle apparaten die signalen ontvangen en doorsturen: tv, pc, telefonie, internet, muziek en bewaking.

Oorspronkelijk werden dergelijke netwerken vooral gebruikt voor het verbinden van computers onderling, met een printer of een modem. Vandaag kan er al heel wat meer met een thuisnetwerk. Ook spelcomputers, telefoons, tv en audio kunnen over zo’n netwerk flexibel worden verdeeld over de hele woning.

Mogelijkheden van een thuisnetwerk

Alle toestellen die een signaal ontvangen of doorsturen kunnen in een netwerk worden geïntegreerd. Denk daarbij aan: telefoon, fax, parlofoon, videofoon, tv, home cinema, dvd, audio, pc, printer, scanner, spelconsole, internet koelkast, webtablet, internet radio, videobewaking, telediagnose,…
Dit creëert ongebreidelde comfortmogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld vanuit je zetel je oprit in de gaten houden op tv. Tijdens het koken kijk je in de keuken verder naar de film die op je home cinema in de living speelt. Dankzij een infrarood retourkanaal kan de home cinema nog altijd via de afstandsbediening worden aangestuurd. Je mp3-muziek op je pc of iPod kun je via het thuisnetwerk eenvoudig beluisteren op de HiFi-installatie in de woonkamer.

Voordelen van een thuisnetwerk

Een gestructureerd universeel netwerk maakt het gebruik van multimedia in de woning flexibel. Met een draadloos systeem kan je eender waar inloggen op je datanetwerk, een doordacht bekabeld systeem laat toe in iedere ruimte in de woning aan te sluiten met een apparaat naar keuze. Via een patchpaneel kan de functie van een aansluitpunt heel gemakkelijk worden aangepast. Een tv-aansluiting wordt in een handomdraai een pc-aansluiting. Dit maakt ook dat kamers gemakkelijk kunnen worden heringericht.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in