Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
zehnder logo
Logo Bosch
Ventileren

Waarom u beter opteert voor ventilatie met warmterecuperatie bij zowel nieuwbouw als renovatie

Een ventilatiesysteem D staat voor ventilatie met warmterecuperatie. Het woord zegt het zelf: een ventilatie unit met warmterecuperatie zorgt ervoor dat u uw warmte niet verliest bij het binnentrekken van verse buitenlucht. Men vertrekt vanuit het basisidee dat de temperatuur van de afgevoerde binnenlucht meestal dichter bij de gewenste luchttemperatuur ligt dan de inkomende buitenlucht. Het systeem zit zodanig in elkaar dat de luchtstromen elkaar niet kruisen. Dit wil zeggen dat er aparte kanalen worden voorzien voor aangevoerde en afgevoerde lucht. De luchtstromen passeren langs een warmtewisselaar (dit kan een warmtewiel of platenwarmtewisselaar zijn) en daar wordt de temperatuur afgegeven of opgepakt. Op die manier kan de buitenlucht in de winter voorverwarmd worden zonder comfortverlies, maar met energiewinst.

Nieuwbouw

Sinds 2006 werd ventilatie verplicht in alle nieuwbouwwoningen. Om het u zo comfortabel mogelijk te maken werd met heel wat aspecten rekening gehouden: De plaats van de unit, de omvang van de unit, geluidsniveau, de grootte van de kanalen, de esthetiek en niet te vergeten, de energieprestaties. Een ventilatie unit wordt steeds zo compact mogelijk gehouden en wordt meestel geïnstalleerd op zolder. De kanalen die de lucht vervoeren zijn er in alle maten en groottes, maar worden steeds netjes wegwerkt in uw muren, vloeren en plafond. Voor een systeem met warmteterugwinning worden dubbel zoveel kanalen aangesloten dan bij een systeem met alleen mechanische afvoer. Zoals u hier boven kon lezen mogen de 2 luchtstromen (toevoer en afvoer) elkaar niet kruisen om vervuiling van de verse binnenkomende lucht te voorkomen.
De Comair HRUC-E en de Sentinel Kinetic zijn twee ventilatietoestellen met warmterecuperatie. (beiden zijn tevens geregistreerd in de EPB databank). Hoe meer warmte u kan recupereren, hoe minder u moet verwarmen en dus hoe lager uw energierekening zal zijn.

Renovatie

Ook bij renovaties  gelden er wettelijke bepalingen. In de mate van de renovatie  moet men ook ventilatie voorzien. Het is wel algemeen bekend dat bij renovatieprojecten de plaatsing van een compleet ventilatiesysteem toch moeilijk voor de hand ligt. Hebt u daarom al gedacht aan decentraal ventileren? Hier wordt alleen een unit toegevoegd aan de ruimte die moet worden geventileerd, bijvoorbeeld de keuken, badkamer, berging, toilet. Ook hier hoeft u geen warmte te verliezen. Met de Lo-Carbon Tempra recupereert u niet enkel uw warmte, u bespaart ook energie aangezien deze ventilator zeer energiezuinig is.

Meer info?

Ga langs bij onze ventilatiepartners op Batibouw in hallen 8, 9,en 12, zij helpen u graag verder. Daarnaast kunt u ons ook contacteren op 056/ 36 21 20, op www.ventilairgroup.com en via [email protected] voor meer uitleg. U kunt steeds vrijblijvend info en brochures aanvragen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in