Aanbevolen partners

Logo KNX BE
All vac
Elektrotechnieken

Voorzie parlofoon of videofoon in je bouwplan

Een parlofoon of videofoon verhogen het comfort en het veiligheidsgevoel. Vanuit de leefruimte of zelfs vanop je smartphone of tablet heb je inzicht over wie er voor je voordeur of poort staat. De investering in deze techniek is uiterst haalbaar. En ook in een renovatie of bestaande woning zijn parlofoon en videofoon heel eenvoudig te plaatsen dankzij de draadloze technologie.

Uit een rondvraag van elektroverkoop.be bij installateurs blijkt dat parlofonie en videofonie vandaag nog geen gemeengoed zijn in nieuwbouwwoningen. Sommige installateurs plaatsen de technologie in al hun projecten: een eenvoudige parlofoon als budgetoplossing tot gesofisticeerde videofoon, bij andere is er nauwelijks vraag naar en ze stellen het zelf ook niet altijd voor. Wie toch de sprong van een klassieke deurbel naar een parlofoon of videofoon maakt, kiest doorgaans voor de beeldoplossing. De prijzen voor videofoon en parlofoon liggen niet meer zo ver uit elkaar, waardoor die sprong snel gemaakt is.

Controle via het net

Een parlofoon of videofoon kunnen heel basic zijn: een deurpost en een binnenpost. Dat is het vertrekpunt om te zien of horen wie er voor de deur staat en om eventueel de deur van op afstand te openen. Wanneer je voor die laatste functie kiest, moet de deur uitgerust worden met een elektrisch slot.
Maar we verwachten tegenwoordig heel wat meer van de toegangscontrole: we willen controle van op afstand, bijvoorbeeld via het internet op onze smartphone. Of we willen beeldopnames van wie er aanbelt.

To the point

Een deel van de functionaliteit van de toegangscontrole wordt ook bepaald door de installatie. Er zijn twee mogelijke oplossingen: point-to-point, waarbij de kabel rechtstreeks van buiten- naar binnenpost loopt, of een point-to-multipointinstallatie. In dat geval komen deur- en binnenpost(en) samen in een schakelkast en worden daar gekoppeld. Deze oplossing is een noodzaak wanneer er meerdere binnenposten zijn of wanneer je de videofoon of parlofoon wilt integreren in de domotica-installatie.Een belangrijke nieuwkomer zijn de draadloze technologieën. Ze maken de bekabeling overbodig, waardoor de toegangscontrole ook een eenvoudige oplossing wordt voor bestaande woningen.

Lees meer
Wil je meer weten over videofonie en parlofonie, kijk dan eens in ons dossier.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in