Bouwen en de wet

Vlaamse overheid werkt aan digitale bouwaanvraag

Binnenkort kunnen bouwers en verbouwers hun aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning digitaal indienen. De Vlaamse overheid werkt momenteel het kader en platform voor uit.


Naast het gebruiksgemak voor de bouwheer betekent de digitalisering ook een enorme besparing voor de Vlaamse overheid. Tegen 2015 kan die oplopen tot 15,5 miljoen euro. Voor die berekening wordt ervan uitgegaan dat in dat jaar 66 procent van de bouwaanvragen digitaal wordt afgehandeld.


Tijdrovend proces

Het indienen van een bouwaanvraag is op dit moment een tijdrovend proces met zware administratieve lasten. Mensen moeten ook vaak dezelfde documenten overmaken aan verschillende diensten. Architecten werken wel al met een elektronisch systeem, maar moeten sommige formulieren toch afdrukken om in te dienen bij bepaalde diensten.

Vlaanderen wil daarom werk maken van een elektronische afhandeling van de bouwaanvraag, waarbij gegevens eenmalig ingevoerd worden en ook maximaal hergebruikt worden door de verschillende diensten.


Kortere doorlooptijd

Die digitalisering moet zorgen voor een kortere doorlooptijd van de bouwaanvraag en voor minder administratieve lasten. Er wordt gestart met een proefproject in Antwerpen. Vanaf 2012 wordt het project verder uitgerold. Het is de bedoeling dat op termijn alle papieren bouwplannen worden afgeschaft.

Bronnen: Belga/Trends
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in