Bouwen en de wet

Vijfde meer bouwvergunningen in eerste jaarhelft

Tijdens het eerste semester van dit jaar zijn bouwvergunningen afgeleverd voor 25.298 nieuwe woningen (eengezinswoningen en flats) in België. Dat is een vijfde meer dan in de eerste helft van 2011, blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Economie.
Het aantal bouwvergunningen voor eengezinswoningen (12.125) lag van januari tot en met juni 18 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, het aantal bouwvergunningen voor flats (13.173) steeg met 23 procent.

Vergunningen voor nieuwbouw

Dat het aantal vergunningen voor nieuwbouw is gestegen tegenover 2011, is niet abnormaal. Er werden toen over het hele jaar 44.435 woningen vergund, het laagste aantal sinds 2002. Het aantal vergunningen voor woningrenovaties bleef ongeveer stabiel en kwam uit op 13.745.
De toename van het aantal toegekende bouwvergunningen doet hopen op een herstel van de activiteit in de woningbouw volgend jaar, maar er is geen reden voor overdreven optimisme. Dat zegt de Confederatie Bouw. De Confederatie Bouw wijst erop dat het herstel broos blijft. Zo wordt er vergeleken met 2011, toen het aantal vergunde woningen op het laagste peil sinds 2002 uitkwam.

Stijgende werkloosheid

"De stijging tegenover 2011 is logisch, maar eigenlijk bevinden de bouwvergunningen zich al een aantal jaren op een laag peil", luidt het. "Het resultaat van het eerste semester 2012 ligt bijvoorbeeld nog altijd een pak lager dan in de periode 2004-2008." Volgens de werkgeversfederatie kan het herstel ook snel opnieuw verdwijnen. "Het Planbureau verwacht voor 2013 bijvoorbeeld een stijgende werkloosheid, wat zal wegen op de vraag. Bovendien weten we nog niet wat de tweede jaarhelft van dit jaar zal bieden op het vlak van vergunningen."

Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in