Bouwen en de wet

Vergunning voor kleine constructies blijft nodig

De vorige Vlaamse minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen (Open Vld) wilde tegen 1 september jongstleden de vergunningsplicht voor kleine constructies, zoals een carport, tuinhuis of veranda, vervangen door een meldingsplicht. Daar komt voor 1 april van volgend jaar niets van in huis, aldus opvolger Philippe Muyters (N-VA).

Wie een kleine constructie tussen de 10 en 30 vierkante meter wilde neerzetten, zou geen vergunning meer moeten aanvragen, maar zijn plannen gewoon melden aan de gemeente.
De timing van voormalig minister Van Mechelen was echter niet realistisch, klinkt het. "Ik ga een beetje voorzichtig zijn, maar ik denk dat de politici een beetje te ambitieus zijn geweest met het oog op de verkiezingen net voor de vakantie", aldus woordvoerder Piet De Bruyn.

"De inwerkingtreding van het voorstel op 1 september was moeilijk haalbaar om twee redenen. Ten eerste gaat het om een bijzonder complexe materie. Daar is heel wat voorbereidingswerk voor nodig. Bovendien is het ook bijzonder ingewikkeld voor de gemeenten zelf. Voor beide was de tijd naar 1 september gewoon te kort."

Bron: Het Belang van Limburg

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in