Aanbevolen partners

LOGO Huysman Bouw sleutel op de deur
Sleutel-op-de-deur

Verbod op koppelverkoop onwettig

De Belgische wet op de koppelverkoop is in strijd met de Europese regels. Dat staat in een niet-bindend advies aan het Europees Hof van Justitie, dat gisteren werd gepubliceerd.


De Belgische wet op de handelspraktijken verbiedt koppelverkoop onder alle omstandigheden. Die wet gaat ervan uit dat koppelverkoop altijd nadelig is voor de consument. En juist die laatste aanname strookt niet met de Europese regels. Dat vindt tenminste advocaat-generaal Verica Trstenjak. De Sloveense heeft de Europese rechters geadviseerd om in die zin een vonnis te vellen. Volgens de Europese regels, zo stelt Trstenjak, mag koppelverkoop pas verboden worden als ondubbelzinnig vaststaat dat die in het nadeel is van de consument. In de praktijk is dat lang niet altijd zo duidelijk.

Klachten
Dat bleek bijvoorbeeld toen Apple hier zijn iPhone wilde introduceren. In tegenstelling tot wat in andere landen gebruikelijk is, mocht de iPhone niet in combinatie met een abonnement verkocht worden. Want dat is strijdig met de Belgische wet op koppelverkoop. Het gevolg is dat de iPhone in België veel duurder is dan in het buitenland. Het was echter niet Apple dat naar het Europees Hof is gestapt. Dat heeft automobilistenvereniging VTB-VAB gedaan. Die heeft een klacht ingediend tegen Total Belgium omdat die oliemaatschappij aan vaste klanten drie weken pechverhelpingsdienst aanbiedt bij de aankoop van 25 liter brandstof. Een duidelijk geval van koppelverkoop, meende VTB-VAB, die een eigen pechverhelpingsdienst uitbaat. De wet op de koppelverkoop werd ook aangewend voor een klacht door lingeriezaak Galatea uit Schoten. Die sleepte uitgeverij Sanoma voor de rechter omdat die een kortingsbon voor lingerie bij de Flair had gevoegd. De rechters die zich over die zaken bogen, hebben aan het Hof gevraagd in hoeverre de Belgische wet eigenlijk te rijmen is met de Europese regels.

Maanden wachten
Het duurt nog enkele maanden voor de uitspraak verwacht wordt. Maar vaak wordt het advies van de advocaat-generaal wel gevolgd. Minister van Economische Zaken Vincent Van Quickenborne (VLD) juicht een eventuele wijziging van de Belgische wet toe. Werkgeversvereniging VBO wil dat de wet op de koppelverkoop gewoon wordt afgeschaft. Zelfstandigenorganisatie Unizo is dan weer tegen de afschaffing.

Bron: Corelio

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in