Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
zehnder logo
Logo Bosch
Ventileren

Ventileren: over dakdoorvoeren en muurroosters

Ventilatiesystemen bestaan uit heel wat onderdelen. In dit artikel bespreekt ventilatiespecialist Andy Camps onder meer de functie, de regels en de prijs van dakdoorvoeren en muurroosters.

In een mechanisch ventilatiesysteem (ventilatiesystemen B, C of D) moet lucht doorheen de buitenwand van de woning worden gebracht. Met een dakdoorvoer of een muurdoorvoer kun je:

  • De lucht afvoeren naar buiten
  • De lucht naar binnen trekken
  • Beide luchtstromen voorzien

Regels

Wanneer je verse lucht van buiten naar binnen haalt (systeem B of D), moet je rekening houden met bepaalde regels. Zo moet de afvoer van de rookgassen van de verwarming voldoende ver verwijderd zijn van de afvoer van de verse lucht. De richtwaarde is een minimum afstand van 5 meter. Meer is beter. Om een geurhinder te vermijden, moet er ook voldoende afstand zijn met de ‘rioolontluchter’.

Dakdoorvoer

Een andere benaming voor dakdoorvoeren is paddenstoelen, maar deze vorm wordt niet altijd even goed benaderd. 

Plaatsing

De dakdoorvoeren zet je met een loodslab of flexibele pan vast in een hellend dak. Voor een plat dak gebruik je plakplaat. Een dakdoorvoer in het dak moet je waterdicht afwerken. Hoe? De instructies vind je op elke doos van een dakdoorvoer. Toch laat je dit werkje best doen door een ervaren dakwerker.

Aan de binnenkant van een dakdoorvoer plaats je een bevestigingsbeugel. Deze zorgt ervoor dat de dakdoorvoer op zijn plaats blijft zitten. Je kunt deze bevestigingsbeugel onder elke hoek aan de binnenkant (dus ook tegen een plat dak) monteren. 

Drukverlies

Een dakdoorvoer veroorzaakt een drukverlies op het leidingnet naar het toestel. Dit drukverlies wordt groter naargelang de luchthoeveelheid, die erdoor moet. Verder zal het drukverlies verschillen afhankelijk van de richting van de luchtstroom op deze dakdoorvoer. Kies daarom nooit een te kleine dakdoorvoer. De fabrikant van de dakdoorvoer heeft de juiste drukverliezen in functie van het debiet.

Muurroosters

Een muurrooster is een alternatief voor een dakdoorvoer. Muurroosters zijn verkrijgbaar in ronde, vierkante, platte of uitstekende vormen. Sommige muurroosters zijn in een RAL-kleur verkrijgbaar.

Bescherming

Bij sommige uitstekende muurroosters wordt een driehoekig plaat meegeleverd. Dit plaatje is een regendruppelaar. Je plaatst dit onder de rooster om ervoor te zorgen dat de regendruppels, die op de rooster vallen, mooi van de muur weg druppen. Dankzij de regendruppelaar is de kans op zwarte strepen op de muur kleiner.

Vaak worden muurroosters voorzien van een insectengaas. Het insectengaas voorkomt dat de filters van een D-systeem snel met vliegjes vol geraken. Nadelig is wel dat de vliegjes tegen de rooster blijven zitten. De rooster zit dan meestal ook nog eens op een haast onbereikbare plaats. Een insectengaas veroorzaakt ook veel meer drukverlies dan een vogelgaas (grotere openingen). 

Prijs muurrooster

De kostprijs van een muurrooster met een diameter van 160mm varieert tussen de 10 en 150 euro. Dit prijsverschil is vooral te verklaren aan de hand van het gebruikte materiaal van de rooster en de manier waarop het wordt gemaakt. Handgemaakte roosters zijn duurder. 

Kiezen voor dakdoorvoer of muurrooster?

Of je nu voor een dakdoorvoer of voor een muurrooster kiest: je moet vooral een doorvoer kiezen, die weinig drukval veroorzaakt. Praktisch wil dit zeggen dat je een voldoende grote doorvoer moet nemen. 300m³/h door een opening van 150mm persen is geen goede keuze. Een opening van 180mm of 200mm is dan beter.

Auteur: Andy Camps  

Identikit ventilatiespecialist Andy Camps
 

Andy Camps heeft ruim 15 jaar ervaring als lesgever, ontwerper en plaatser van woningventilatiesystemen. Voor Habitos.be geeft hij alle info over de verschillende ventilatiesystemen, de regels en nog veel meer.

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in