Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
zehnder logo
Logo Bosch
Ventileren

Ventilatiespecialist: Opletten met draagbalken in ruwbouw

Een draagbalk of ‘poutrelle’ is nodig voor de stevigheid van de woning, maar soms veroorzaakt zo een balk ook een probleem voor ventilatiekanalen. Onze ventilatiespecialist Andy Camps legt uit op welke manier die stalen balken een probleem vormen voor ventilatiekanalen die verwerkt worden in de dekvloer. Hij geeft ook tips om die problemen te vermijden.

Stalen draagbalk of poutrelle

Architecten maken in hun ontwerp van een moderne woning almaar vaker gebruik van stalen draagbalken (in de volksmond ‘poutrelle’) voor het dragen van de welfsels of vloerplaten. Op deze manier zijn grote open ruimten mogelijk. Het is de stabiliteitsingenieur die de sterkte en grootte van de draagbalk berekent. De afmetingen van zo een balk moeten exact gevolgd worden bij de uitvoering van de bouwwerken, anders duiken er problemen op met de stabiliteit van de woning.

Een probleem voor instortsystemen

Hoewel stalen draagbalken dus belangrijk zijn voor de stevigheid van een huis, kunnen ze toch een probleem vormen voor instortsystemen voor het ventilatiesysteem (in de betonnen dekvloer).

De flexibele ventilatiekanalen (of de rechthoekige kanalen) moeten soms met de draagbalk kruisen. Op dat moment komt de installateur er achter dat die installatie van die ventilatiekanalen niet helemaal zal lukken.
 

Mogelijk problemen met ventilatiekanalen in ruwbouw:

  • De instortkanalen zullen erg hoog boven de draagbalk komen waardoor de vloerdikte groter moet worden. Als de vloeropbouw dikker wordt, dan is de draagbalk wellicht niet voldoende sterk. Mogelijk moet je ook de afmetingen van de trap naar de verdieping aanpassen
  • Als de draagbalk meer dan 10 cm boven de druklaag uitkomt, is het zinvol om een doorboring van de draagbalk te doen. Dit mag enkel in overleg met en met goedkeuring van de stabiliteitsingenieur. Let wel: deze werkwijze moet je als laatste redmiddel beschouwen
  • Als de hoogte van de draagbalk te hoog is om er over te gaan met de instortkanalen, en een doorboring is geen optie, dan kunnen er wel eens erg vreemde ventilatiekanalen en vormen toegepast worden. Dat dit niet goed is voor de kwaliteit van het ventilatiesysteem spreekt voor zich.

Oplossing voor ventilatiekanalen

Als je kunt vermijden dat ventilatiekanalen in een instortsysteem een draagbalk moeten kruisen, is er geen probleem. Dit vergt een goed doordacht ventilatieplan en goede overzichten van de draagbalken op de plannen.
 
De keuze voor een instortsysteem voor ventilatie maakt de bouwheer vaak in overleg met de architect. Op dat moment legt de architect ook de plaatsen van de draagbalken vast. Samen met de architect kan je als bouwheer dus een goede oplossing voor de ligging van de instortkanalen bepalen.

Wees niet bang om de architect hierop te wijzen of tenminste te vragen of hij rekening houdt met de combinatie ventilatiekanalen en draagbalken.
 
Een alternatieve oplossing is: geen gebruik maken van instortkanalen in de buurt van de draagbalken. Als je met opbouwsystemen werkt, moet je wel rekening houden met de betonsloffen die onder de draagbalken zitten. Want daar kun je ook geen gat door maken.
 
Auteur: Ventilatiespecialist Andy Camps - april 2013

Identikit ventilatiespecialist Andy Camps
 

Andy Camps heeft ruim 10 jaar ervaring als lesgever, ontwerper en plaatser van woningventilatiesystemen. Geruisloze werking, realisatie van vereiste debieten en het onderhoudbaar zijn van de systemen staan hoog op de prioriteitenlijst van Andy.
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in