Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
zehnder logo
Logo Bosch
Ventileren

Ventilatie zelf bouwen: weet waar je aan begint

Vaak vragen bouwers: “Kan ik mijn ventilatie zelf bouwen? Is dat moeilijk?” Het antwoord is dat dit inderdaad goed zelf te doen is, maar je moet natuurlijk weten wat je moet doen. En daar wordt een zelfbouwproject moeilijker. Deze aflevering van de Ventilatiespecialist geeft aan waarom het antwoord iets langer zal zijn.
De meeste mensen die deze rubriek lezen hebben al heel wat geleerd over ventilatie, maar de praktische kant van het plaatsen is toch net wat anders. Het is vaak als volgt samen te vatten: als je de elektrische installatie of de sanitaire installatie ook zelf doet, dan is het zeker de moeite om een ventilatiesysteem zelf te bouwen.

Een aantal zaken is in een zelfbouwproject ventilatie essentieel om een goede ventilatie te kunnen plaatsen. Er moet ten eerste een ventilatieplan zijn. Goede begeleiding door een ervaren ventilatiebouwer is ook erg handig.

Plan

Elk ventilatiesysteem zou een plan moeten hebben. Hoe dit uit ziet hebben we al eerder uitgelegd in een vorige aflevering, het ventilatieplan: van voordelen tot uitzicht. Ofwel maak je dit plan zelf, ofwel laat je dit plan maken door iemand die al eerder een dergelijk plan gemaakt heeft. Een goede plaats om advies te vragen over het maken van een ventilatieplan is de leverancier van de onderdelen van je ventilatiesysteem. Vaak zal men voorstellen dat men het plan voor jou maakt met daarbij een overzicht van alle onderdelen. Sommige aanbieders kunnen je een plan met stuklijst tegen betaling aanbieden.

Begeleiding

Als je een deel van je woning zelf wilt bouwen is het erg handig dat je kan terugvallen op die handige nonkel, vader en/of schoonvader voor wat hulp. Meestal hebben deze bereidwillige medebouwers nog nooit een ventilatiesysteem opgebouwd. Hoe het dus allemaal in elkaar moet steken kan leuke discussies opleveren. Een paar woorden uitleg van de leverancier als deze de onderdelen en het plan komt brengen kan uren discussiëren en een hoop nutteloos werk uitsparen. Je voorkomt zo ook dat je een stuk van de installatie op een verkeerde manier opbouwt waardoor je extra materiaal nodig hebt en ander materiaal zal over hebben. De onderdelen die geleverd werden zullen volledig overeenkomen met het plan, maar als je het anders gaat maken, dan zal je natuurlijk andere onderdelen nodig hebben.

Een goede begeleiding bestaat in de eerste plaats uit uitleg op de werf voor je begint (dit voorkomt ook dat je iets op de verkeerde plaats monteert omdat je eenvoudig alles aangeduid krijgt door de begeleider). De begeleiding stopt niet na het eerste bezoek bij de levering. Via de telefoon kan vaak een dringende vraag opgelost worden. Een 2de (controle tijdens uitvoering) en een 3de (controle resultaat) bezoek van de begeleider levert een garantie dat je een goede installatie aan het bouwen bent. Makkelijk of moeilijk Een instortsysteem dat bestaat uit een centrale verdeeldoos met flexibele leidingen naar de ventielen is een stuk eenvoudiger zelf te plaatsen dan een kanaalnet uit spiraalkokers of een instortsysteem met rechthoekige stalen kanalen. De flexibele leidingen laten meer vrijheid in plaatsing toe. Als je de maximale lengte van de leidingen respecteert, kom je met kleine aanpassingen aan het plan bij het gebruik van dergelijke instortsystemen niet in de problemen. Een ventilatieplan zelf maken voor instortsystemen van dit type is ook niet zo heel moeilijk. 

De centjes zijn belangrijk

Elke bouwer weet na een paar weken dat het bouwen best veel zal kosten. Je kunt je dus (terecht) afvragen hoeveel je kan besparen door je ventilatiesysteem zelf te bouwen. Wat je kunt besparen hangt af van het soort systeem dat je gaat plaatsen. Op een klassiek C-systeem kan je tussen 300 en 1.200€ besparen door het werk zelf te doen. In een vraaggestuurd C-systeem is de besparing gewoonlijk net iets groter. De haalbare besparing voor vraaggestuurde ventilatiesystemen in woningen ligt tussen € 500 en 1.500.

Voor een D-systeem zal het besparingspotentieel door zelf te bouwen tussen 1.800 en 2.800 euro liggen. Als je een kleinere woning hebt en een eenvoudig kanaalnet toegepast kan worden, dan zou de plaatsing van het systeem ook minder moeten kosten en is de besparing kleiner. Op een grote installatie kan je meer besparen, maar er is dan ook meer werk aan.

Zelfbouw ventilatieprojecten bij renovatie van een woning is enkel realistisch als je een goede begeleiding hebt. Een installateur die al eerder bij renovatie van woningen een ventilatiesysteem geplaatst heeft is dan een ideale begeleider voor jouw project. Hou er echter rekening mee dat een ventilatieproject voor een renovatie moeilijker in te schatten is naar benodigd materiaal. Goede afspraken over naleveringen en overschotten is dan noodzakelijk. De bouwtijd voor ventilatie bij de renovatie van een woning is gewoonlijk langer waardoor het besparingspotentieel door het zelf te doen groter is.

Een ventilatiesysteem bouwen kost tijd

Als je besluit om zelf je ventilatiesysteem te bouwen, kan je best rekening houden met een aantal dagen werk om alles correct geplaatst te krijgen. Voor een C-systeem of een vraaggestuurd C-systeem in een nieuwbouw woning zal je al snel 2 tot 3 volledige dagen mogen voorzien. Voor een D-systeem moet je gewoonlijk tussen 5 en 8 dagen voorzien. Flexibele instortkanalen zullen een heel stuk sneller gaan dan starre stalen kanalen. Hou er ook rekening mee dat het boren van de gaten in de vloeren (voor ventielaansluitingen of kanalen) niet op 3 minuten klaar zijn. Voor een D-systeem kan het boren van de gaten tot een volledige dag duren. Bij renovatie kan er snel 1 tot 2 dagen bijkomen voor de bouw van je ventilatiesysteem.

Er is bij deze schatting van de bouwtijd rekening gehouden met het feit dat je als zelfbouwer niet vertrouwd bent met het materiaal en het gereedschap waardoor het iets langer zal duren dan de ventilatiebouwers zouden nodig hebben. Als je de bouwtijd van de professionele ventilatiebouwers met 1,5 tot 2 vermenigvuldigd, heb je een realistische schatting van jouw bouwtijd.

Ventilatie van je woning zelf bouwen

Je kunt het ventilatiesysteem van je woning zelf bouwen als je denkt aan de volgende 3 punten: ventilatieplan, begeleiding en tijd. Veel bouwplezier!
Auteur: Andy Camps – Luchtwinkel.be – februari 2012

Meer weten over ventilatie? De Ventilatiespecialist

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in