Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
zehnder logo
Logo Bosch
Ventileren

Ventilatie kan kankerverwekkende schimmels weren

Schimmels in woningen kunnen grote gezondheidsproblemen veroorzaken. Dat blijkt uit de doctoraatstudie van Barbara Demulle van de Universiteit Gent. Zij ontdekte dat sommige schimmels kankerverwekkende stoffen afscheiden. Een goede ventilatie en verluchting kunnen heil brengen.


Giftige stoffen

Barbara Demulle onderzocht schimmels in verschillende woningen en ontdekte dat sommige soorten uiterst giftige stoffen (mycotoxinen) afscheiden. “Die afscheiding vormt het natuurlijke verdedigingsmiddel van de schimmels”, aldus doctor Demulle. “De mycotoxinen vergiftigen andere organismen in de buurt van de schimmel. Sommige van die stoffen zijn door het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) geclassificeerd als kankerverwekkend en dus gevaarlijk.”


Noodzaak tot ventilatie

Er is veel geweten over schimmels in de voedselketen, maar er moet nog onderzoek gebeuren naar de gevolgen bij inhalatie van mycotoxinen. “Mogelijk is die schade groter dan bij inname via de mond”, aldus dr. Demulle.
Zij wijst op de noodzaak om huizen voldoende te verluchten en te ventileren. Schimmels ontstaan immers vaak doordat vocht dat door de bewoner geproduceerd wordt bij het wassen, koken en zelfs ademen op een koude plaats in de woning condenseert. Op deze koude plaats, zoals venster of koudebrug, kunnen zich dan schimmels vormen. Hoe een goede ventilatie hieraan kan verhelpen, lees je in de rubriek ventilatie op Habitos.be. Ook onze ventilatiespecialist geeft lezers tips mee voor een afdoende ventilatie. 

 

Bron: De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in