Ventilatie: Energie besparen zonder comfortverlies
Energieprestatienormen zorgen er voor dat woningen steeds energiezuiniger worden. Naast een goede isolatie draagt ook gecontroleerd ventileren tot bij het terugdringen van energieverliezen. Correct ventileren is ook prima voor de gezondheid en het wooncomfort in huis. Alles staat of valt bij een perfect geïnstalleerd systeem dat ook optimaal onderhouden wordt.
Subsidies promoten de installatie van vooral mechanische ventilatiesystemen. De installatie van een ventilatiesysteem is namelijk verplicht en maakt deel uit van de EPB-wetgeving. Wie dus sinds 2006 een bouwaanvraag indiende, heeft in de plannen een ventilatiesysteem moeten opnemen. Maar, een ventilatiesysteem is niet alleen verplicht omdat de wet dat zegt. Je woning ventileren draagt ook bij tot de verhoging van het binnenklimaat.
Waarom ventileren?
Door te ventileren voer je vochtige lucht in huis af. Die vochtige lucht kan in huis namelijk condens veroorzaken. En waar condens neerslaat in huis, bijvoorbeeld op muren, kunnen zich schimmels ontwikkelen. Schimmels en parasieten ontwikkelen zich in ventilatiefilters en in de leidingen van het ventilatiesysteem. Ze komen in elk huis voor, vooral in een donkere en vochtige omgeving. Om te overleven hebben ze geen zon nodig en ze kunnen op alles groeien.
Gezond en comfortabel
Ventileren is dus gezond en comfortabel, tenminste als het ventileren correct gebeurt. En je kan er energie mee besparen, als je werkt met een systeem met warmterecuperatie.
Niet ventileren lijkt ons dus geen goed idee, om bovengenoemde redenen. Maar, geen of slechte ventilatie heeft niet alleen een slechte invloed op de kwaliteit van de woning, maar ook op je gezondheid. Mogelijk klachten bij geen of slechte ventilatie van woning of werkplek:
- Daling van concentratie- en prestatievermogen
- Hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid
- Irritaties aan ogen en luchtwegen…
- Allergieën
- Infecties van de luchtwegen, zoals gekende virussen (griep, …) maar ook SARS
- Sick Building Syndrome
Onderhoud
Uit onderzoek (IEA Annex 27) is gebleken dat de betrouwbaarheid afneemt bij weinig onderhoud van een ventilatiesysteem.
Een mechanisch ventilatiesysteem vraagt een regelmatig en grondig onderhoud. Dat maakt het systeem ook wat duurder in onderhoud.
Bij een mechanisch ventilatiesysteem moet je zowel de luchtkanalen als de filters regelmatig schoonmaken . Als je de filters op heel regelmatige tijdstippen (bv. maandelijks) vervangt of kuist, dan blijven de leiding ook langer schoon. De uitblaasmonden en toevoerroosters kunnen ook elke maand een poetsbeurt gebruiken.
Wat kiezen
Een ventilatiesysteem kiezen voor je woning vergt enig denkwerk. Eerst moet je weten welke ventilatiesystemen er bestaan en hoe ze werken. Systeem A werkt via natuurlijke toevoer en afvoer en is het meest eenvoudige en meest simpele systeem. Systeem B voert de lucht mechanisch aan maar natuurlijk af. Natuurlijke toevoer en mechanische afvoer slaat op systeem C. Ook systemen A en C komen in aanmerking als ventilatiesysteem in bijna energieneutrale woningen. Ze zijn bovendien goedkoper in onderhoud en in aanschaf dan bijvoorbeeld systeem D, dat volledig mechanisch werkt.
Natuurlijke toevoer van verse lucht sluit nauwer aan bij hoe mensen leven in hun huis: zelf roosters openen en dichtdoen naargelang de behoefte voelt vrijer aan dan alles wat ventilatie betreft over te laten aan een mechanisch systeem.
Lees ook: Alles over ventilatie