Elektrotechnieken
Van de Lanotte legt prijs elektriciteit aan banden
Minister van Economie en Consumenten Johan Vande Lanotte (sp.a) wil vanaf september werk maken van een nieuw systeem om de prijszetting van elektriciteit te bepalen. Dat zegt hij in een interview met De Tijd. Hij wil ook noodgeneratoren laten inschakelen wanneer elektriciteitstekorten dreigen.
Van de Lanotte wil naar een systeem waarbij de leveranciers de internationale marktprijs voor elektriciteit aanrekenen plus een marge. Zo werkt het nu ook al voor de brandstofleveranciers in België.
De vicepremier wil hiermee de 'schandalig grote prijsverschillen' tussen de elektriciteitsleveranciers uitvlakken.
De vicepremier wil hiermee de 'schandalig grote prijsverschillen' tussen de elektriciteitsleveranciers uitvlakken.
Marktprijs nog 80 euro per megawattuur
'In 2008 was de internationale marktprijs nog 80 euro per megawattuur. Vandaag schommelt die rond de 50 euro. Van die spectaculaire daling heeft de consument niets gemerkt. De goedkoopste leveranciers, Essent en Elegant, bieden hun elektriciteit aan tegen 75 euro. Electrabel en Luminus rekenen voor hun oudste klanten, zegge en schrijve, 122 euro. Als de duurste producent het presteert om 60 procent meer te vragen dan de goedkoopste voor exact hetzelfde product, dan kan dat maar één ding betekenen: de marges die zij nemen, zijn gigantisch.'
'Ik wind mij daar echt over op’, gaat hij voort. 'De Belgische elektriciteitsmarkt werkt niet. Al die jaren van liberalisering ten spijt. 75 procent van de mensen blijft met te dure contracten zitten. Blijkbaar vindt de consument zijn weg niet in al die tariefformules en online vergelijkingstabellen. Of hij heeft schrik om van leverancier te veranderen. Dus vind ik dat we moeten ingrijpen.'
Het nieuwe systeem zou de consument beter beschermen en ook voordelig zijn voor de kleinste spelers op de markt, die nu al de kleinste marge nemen. Daarnaast wil de minister ook snoeien in het aantal tariefformules.
Dat is bijvoorbeeld het geval voor alle ziekenhuizen. Met het voorstel wil Vande Lanotte vermijden dat we geconfronteerd worden met een bevoorradingstekort, indien de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 moeten sluiten omwille van de ontdekte scheurtjes.
Bron: De Tijd
Het nieuwe systeem zou de consument beter beschermen en ook voordelig zijn voor de kleinste spelers op de markt, die nu al de kleinste marge nemen. Daarnaast wil de minister ook snoeien in het aantal tariefformules.
Electrabel en Luminus
Behalve een moeilijke strijd met de grootste spelers als Electrabel en Luminus, wacht de minister ook tegenstand van Europa. 'Het zal tot hevige discussies leiden. Maar het zal moeten. Ik wil dat debat volgende maand opstarten. Vande Lanotte stelt ook voor om tijdens de piekuren in de wintermaanden de noodgeneratoren van alle bedrijven te laten draaien. 'Ecologisch optimaal is het niet, maar het is beter dan een black-out', zegt hij. De minister vindt dat de overheid alle noodgeneratoren in België moet 'inventariseren en activeren'. 'We moeten de noodgeneratoren ombouwen tot hulpgeneratoren'. Dat is ook voor de bedrijven economisch interessant, zegt de minister nog. 'Tijdens een piek is de elektriciteit immers zeer duur.' Veel bedrijven hebben een noodgenerator voor het geval dat de elektriciteit uitvalt, bij een technisch defect.Dat is bijvoorbeeld het geval voor alle ziekenhuizen. Met het voorstel wil Vande Lanotte vermijden dat we geconfronteerd worden met een bevoorradingstekort, indien de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 moeten sluiten omwille van de ontdekte scheurtjes.
Bron: De Tijd