Bouwen en de wet

Uniform materiaalgebruik

Zelfs in deze beperkte verbouwing slaagde architect Tim Leonard erin de kosten te drukken door enkele stelregels uit zijn persoonlijke budgetboek toe te passen: gebruik uniforme materialen en spring creatief om met het aanstellen van aannemers.


Het bouwproject werd gerealiseerd in een rijwoning van begin vorige eeuw. De bouwheer kocht de woning omwille van de locatie en de charme van het oude herenhuis. Omdat de achterbouw vrij donker en gesloten was, wilden de bouwheren graag meer licht in het huis krijgen. De oriëntatie was hiervoor ideaal: met de tuin op het zuiden bood deze woning heel wat mogelijkheden. De eigenaars - een koppel met twee kindjes - wilden de overdekte buitenruimte behouden, maar het achterste gedeelte van de woning mocht meer open, om zo contact met de tuin en meer licht binnen te krijgen. “Die ruimte achteraan moest een flexibele woonruimte worden,” vertelt architect Tim Leonard. “De kinderen moesten er kunnen spelen en er moest ruimte zijn voor familie-etentjes of vergaderingen, enz. Het verbouwde gedeelte mocht hedendaags zijn, maar de karakteristieke elementen van de originele woning wilden de eigenaars graag behouden.” Originele lichtkoepels met glas-in-lood, volhouten binnendeuren met gezandstraald glas en een betegelde schouw zijn de blikvangers uit de vorige eeuw die mochten blijven. Uiteindelijk is aan het initiële volume van het huis niets veranderd. De achtergevellijn is behouden maar de bestaande ruimtes zijn opgeruimd en opengewerkt. “Er zijn vooral heel wat binnenmuren verdwenen,” zegt architect Tim. Tot slot wilden de eigenaars qua energievoorziening vooral een goed geïsoleerde woning met een goede verwarmingsinstallatie en recuperatie van regenwater.

Binnenmuren slopen

“De woning is 17 meter diep. In de originele toestand lagen er veel donkere ruimtes achter mekaar, wat de woning gesloten maakte. Om overal zonlicht te krijgen, hebben we alle binnenmuren gesloopt. In het achterste gedeelte van de eerste verdieping maakten we een overloop naar de badkamer, in glas, met langs de zijwand kastruimte. Door het gebruik van helder glas ontstaat er een vide die het zonlicht tot diep in de woning brengt. Je krijgt zo ook een interessante relatie tussen beneden en boven, in tegenstelling tot de oorspronkelijke indeling,” licht Tim Leonard zijn ontwerp toe. Met een iets grotere investering is er gekozen om zo weinig mogelijk kolommen in de ruimtes te behouden, waardoor een open ruimte mogelijk was. “Om de continuïteit van die open ruimte beneden te bewaren, plaatsten we zowel op als onder de overloop een kastenwand van 6 meter. Boven loopt die door tot in de badkamer, waar de kast eindigt bij het ligbad. Beneden, onder de overloop, loopt eenzelfde kastvolume over in het werkgedeelte van de keuken, tot op het terras buiten, waar de kast een extra spoelbak verbergt. De nieuw materialen zijn sober gehouden zodat de authentieke elementen zoals schouw, lichtkoepels of deuren, volledig tot hun recht komen. De lichtkoepels kregen een opkuisbeurt en werden voorzien van kunstlicht,om ook ’s avonds van de glas-in-loodfiguren te genieten. Boven in de nieuwe badkamer heb je vanuit het bad een mooi uitzicht op de tuin. Beneden zorgen een asymmetrisch schuifraam en een doorlopende vloer voor continuïteit tussen binnen- en buitenruimte.

Uniform materiaalgebruik

Het verbouwbudget, zo’n 85.000 euro, kon binnen de perken blijven omdat het hier niet om een volledige verbouwing ging. Architect Leonard: “Het budget is ook altijd permanent opgevolgd, tijdens alle bouwfases. Zo behielden we een goed overzicht. Besparen kan je ook door te kiezen voor vrij uniforme materialen zoals hier eenzelfde materiaal voor alle kastenwanden. Voor zowel keuken- als terrasvloer kozen we dezelfde tegels. Het aantal aannemers hebben we ook beperkt, hoewel we de werken toch hebben opgesplitst om zo gunstigere prijzen te bekomen. Dit is toch nog altijd goedkoper dan één algemene aannemer.” De glazen overloop nam een grote hap uit het budget. Maar die kosten hebben de bouwheren kunnen beperken door een smid de constructie ter plaatse te laten lassen. De bouwheer heeft de constructie achteraf zelf met roestwerende verf afgewerkt. Nog een budgettip van de architect: “Hou niet te strikt vast aan deadlines en levertermijnen want strakke timing heeft ook zijn prijs. Hier ging dit gemakkelijker omdat de bouwheren in de woning konden blijven wonen en tegelijk alle werken goed konden opvolgen.”

Energievoorzieningen

Aan de zuidelijke tuingevel houdt een glazen terrasluifel het warmste zonlicht tegen en vormt deze overdekking tegelijk ook een warmtebuffer op koelere dagen. Het huis wordt verwarmd met aardgas. In deze woning is gekozen voor radiatoren, aangesloten op een nieuwe hoogrendementsketel. Aan de ramen werd een beperkt vloerverwarmingsysteem geïnstalleerd, dat koudestraling in de winter tegengaat.
De achtergevel van cederhout is volledig geïsoleerd, het nieuwe platte dak ook. In de nieuwe vloer zit 8 tot 10 cm vloerisolatie. Waar het niet mogelijk was om langs buiten te isoleren, is voor binnenisolatie gekozen. Zo kregen de nieuwe gipswanden extra isolatie. De regenwaterput in de tuin zorgt voor wateraanvoer in toilet en tuinirrigatie.

De Beenhouwer – Leonard Architecten

Bron: Belgisch Budget Bouwboek 2009

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in