Aanbevolen partners

Logo KNX BE
All vac
Elektrotechnieken

Tips voor installatie van parlofonie of videofonie

Wanneer je voor parlofonie of videofonie kiest, is het belangrijk dat je goed weet wat je wilt. De functies die je noodzakelijk vindt, bepalen immers voor een deel de te gebruiken bekabeling. Wanneer je met een digitaal systeem zal werken, moet er door de kabel niet alleen stroom, maar ook data en zelfs frenquenties getransporteerd worden.

Binnenposten en deurposten

Zowel de binnenposten als de deurpost kunnen in opbouw of inbouw worden geplaatst. De dikte van de toestellen is vandaag zo dun dat zelfs de opbouwtoestellen heel esthetisch en weinig storend overkomen.
Bij de binnenposten kan er ook gekozen worden voor tafeltoestellen, die moeten niet aan een wand worden bevestigd, maar kunnen bijvoorbeeld op het keukenaanrecht of -eiland staan.

 

 

Installatiemogelijkheden

Video- en parlofonie kan op twee manieren worden geïnstalleerd: een point-to-pointinstallatie waarbij er een kabel rechtstreeks van de deurpost naar de binnenpost loopt of een point-to-multipointinstallatie. In dit laatste geval komen deur- en binnenposten samen in een schakelkast en worden daar gekoppeld. Deze aanpak maakt het ook mogelijk de videofoon of parlofoon te integreren in een domoticasysteem.

Inplanting deurpost

De plaats van de deurpost moet ook overdacht worden. De exacte plaats wordt in eerste instantie bepaald door de plaats waar de persoon zal staan ten opzichte van de deur. Hij of zij moet de buitenpost gemakkelijk kunnen bedienen.

Bij een videofoon is ook de hoogte van belang. Een vuistregel is dat het toestel best op ongeveer 1,50 meter hoogte plaatst. De standaardcamera’s hebben immers een verticaal bereik van 66°. Op een afstand van 50 cm van de deurpost wordt dus een totale hoogte van 65 cm in beeld gebracht. Dat betekent dat je kijk hebt op alles tussen 1,20 en 1,85 meter van het maaiveld.

Tot slot waak je bij een videofoon ook best over de invloed van tegenlicht. En wie ook in het donker een goed beeld van zijn bezoeker wil hebben, zorgt best voor voldoende kunstlicht in de directe omgeving.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in