Aanbevolen partners

Logo KNX BE
All vac
Elektrotechnieken

Tips om met domotica te starten

Niet iedereen is even creatief in het uittekenen van een domotica-installatie of het verzinnen van nuttige, energiebesparende functies. Daarom enkele tips.

 

  • Neem enkele stopcontacten op in het systeem. Bijvoorbeeld een stopcontact in de buurt van de kerstboom. Zo moet je niet altijd achter de boom inkruipen om de verlichting aan of uit te doen.
  • Zo’n stopcontact is ook nuttig bij het elektrisch fornuis, het strijkijzer,… kortom alle apparaten die warmte geven en die niet noodzakelijk aan moeten staan wanneer je de woning verlaat. Je kan ze dan via de ‘alles uit’-knop in één beweging afzetten.
  • Alle toestellen die op nachttarief werken, kunnen automatisch aan- en uitgeschakeld worden. De buitenverlichting kan enkel branden wanneer het donker wordt.
  • Met een domotica-installatie kun je ook volledige scenario’s programmeren. Een interessante is bijvoorbeeld die voor een ‘nachtelijk toiletbezoek’. Je bent niet helemaal wakker en fel licht aansteken is dan vervelend voor de ogen. Dit scenario biedt een gedimd licht in de kamer, de gang en het toilet. Net voldoende om nergens tegen te botsen en tegelijkertijd geen huisgenoten te wekken.

De mogelijkheden zijn legio. Door er mee bezig te zijn, word je hier creatiever in.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in