Renoveren
Reportage

Te warm in huis? Begin bij zonwering

Auteur: Renson

Energiezuinigheid staat bij renoveren meer dan ooit voorop. En terecht. De stookkosten zo laag mogelijk houden, daar gaat het met de stijgende energieprijzen vooral om. Maar als je weet dat de warme dagen per jaar steeds talrijker worden en hittegolven mekaar frequenter opvolgen, dan is het net zo slim om ineens ook te besparen op kosten voor koeling. Renson helpt je daarop te anticiperen met buitenzonwering.

Hoe je de warmte buiten houdt? Simpel. Door de zon tegen te houden waar dat het efficiëntst is: nog voor die de ramen kan bereiken. Buitenzonwering kwijt zich perfect van die taak, zonder dat je daarbij moet inboeten aan daglicht of zicht naar buiten, zelfs met de screens naar beneden. Want de combinatie van onbeschermde grote ramen (wie is in zijn verbouwde woning nu geen fan van veel daglicht?) en een perfect geïsoleerd en luchtdicht afgewerkte woning voorspelt op warme dagen niets goeds: warmte die binnen zit, kan onmogelijk nog opnieuw naar buiten.

Wees oververhitting te snel af

Uiteraard kan je oververhitting te snel af zijn met actieve koeling (lees: airco), maar die verbruikt (veel) stroom en dus laat je die beter geen overuren draaien. Anticiperen is de boodschap, en daar is het Renson net om te doen voor wie renoveert. Met windvaste buitendoekzonwering op of voor je nieuwe of bestaande ramen ( Fixscreen ) en dakramen ( Topfix ) lukt dat perfect, terwijl je in de winter met de screens omhoog toch van de gratis zonnewarmte kan blijven genieten.

Fixscreen Solar: doekzonwering op zonne-energie

Steeds vaker blijken woningen al na enkele jaren aan een upgrade toe. En daar zijn de steeds talrijkere warme dagen per jaar niet vreemd aan. Wie in een nieuwbouw of bij een eerdere renovatie geen doeltreffende zonwering voorzag, komt daar al snel op terug. Geen nood, met de Fixscreen Solar van Renson voeg je doeltreffende zonwering toe, zonder breekwerken.

“Zonder zonwering werd het iedere zomer te warm in huis. Extra rolluiken waren geen optie, maar van de Fixscreen Solar zie je bijna niets. Dankzij de zonnecel was zelfs geen elektrische aansluiting nodig.”
Anita – Vosselaar

Fixscreen Minimal: elegantie troef

Strakke architectuur en slanke raamprofielen, matchen die wel met doekzonwering? Absoluut! De Fixscreen Minimal heeft zijgeleiders van slechts 2 centimeter breed en integreert zich zo heel subtiel in de gevel. Zelfs bij na-installatie op ‘minimal windows’. Fixscreen Minimal is ook verkrijgbaar met verduisterend doek voor slaapkamers. Wist je trouwens dat de Fixscreen Minimal dit jaar nog de prestigieuze Red Dot product design Award kreeg?

“De Fixscreens zijn even elegant als onze ramen. Met onze screens houden we het probleemloos fris in huis. Wel fijn dat de geleiders en doekkast niet voor het glas uitkomen.”
Mieke – Leuven

Topfix: zonwering voor horizontale ramen

Maar wat met dakramen, lichtstraten en glazen verandadaken? Je wil maximaal daglicht binnentrekken, maar voorkomt liever dat het zonlicht een serre-effect creëert in huis. Goed nieuws: ook horizontale of schuinliggende beglazing kan je perfect tegen de zonnestralen beschermen dankzij de Topfix.

“De Topfix zonwering op onze dakramen voorkomt dat de felle zomerzon het hele huis opwarmt.”
Pieter – Genk

Nachtkoeling: je woning spoelen met koelere nachtlucht

Met ook nachtkoelingsluikjes in je nieuwe ramen ingewerkt, ga je zelfs nog een stap verder door koelere nachtlucht optimaal te benutten om de binnentemperatuur te laten zakken. De hele nacht een raam open laten, daar komt het op neer, maar dan inbraakveilig en zonder last te hebben van insecten.

“ ’s Nachts zetten we consequent de nachtkoelingsroosters open. Die zorgen ervoor dat het tegen de volgende ochtend lekker fris is in huis.” Rimmert – Avelgem

Originele gevel: een buitenkansje?

Uiteraard kan je terugvallen op bakstenen of sierpleister om een na-geïsoleerde gevel af te werken. Maar waarom niet gaan voor een absolute eyecatcher in verticale aluminium Linarte-gevelbekleding? Door verschillende profielen te combineren en die ook nog eens in te vullen met leds of houtstrips, krijgt je gerenoveerde woning beslist een uniek, eigentijds, onderhoudsvriendelijk én duurzaam nieuw jasje. Doordacht design, bekroond met een Red Dot product design Award in 2018.

“We stripten en isoleerden onze woning om ze energie-efficiënt te maken. Om de geïsoleerde gevels vervolgens op een mooie manier af te werken, kozen we voor Linarte. Een schot in de roos!”
Koen – Hoogstraten

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in