Koeling

Hoe hou je je woning fris bij een hittegolf? 5 Tips!

1. Vermijd dat de zon rechtstreeks op het glas van je ramen schijnt.

Zeker met grote raampartijen is dit een gouden tip. Buitenzonwering is dan de meest efficiënte manier om de zon buiten te houden, omdat die de zonnestralen tegenhoudt nog voor die het glas kunnen bereiken en zo voor een ‘broeikaseffect’ in huis kunnen zorgen. En die ‘buitenzonwering’ kan je gerust ruim interpreteren: een luifel of oversteek boven een groot raam, doekzonwering of screens, rolluiken (al zit je dan wel in volle zomer in een pikdonker huis) of zelfs een boom die de zonne-inval ‘breekt’. Als de zon maar niet rechtstreeks tot bij het glas kan.

2. Is je woning uitgerust met buitendoekzonwering of screens?

Hou die dan op ‘hittedagen’ van ’s morgens vroeg naar beneden. En laat die ook de hele dag neer, terwijl je ramen en deuren overdag gesloten houdt. Pas als het ’s avonds terug afkoelt, kunnen de screens weer naar omhoog. Voordeel is wel dat je zelfs met screens naar beneden nog steeds daglicht binnen hebt en ook naar buiten kan blijven kijken. En nog een voordeel voor de winter en het tussenseizoen: met diezelfde screens opgetrokken haal je dan net wel de welkome gratis zonnewarmte volop in huis (en dat bespaart uiteraard flink op je stookkosten).

3. ’s nachts zet je de ramen en deuren dan weer het liefst zo veel mogelijk open om de koelere nachtlucht je huis te laten ‘spoelen’.

Die koelere lucht wordt opgeslaan in de bouwmaterialen van de woning en wordt ’s anderendaags terug afgegeven zodat het dan minder snel opwarmt. Enig probleem is voor velen dat insecten en inbrekers daardoor vrij spel hebben ‘s nachts. Daarom heeft Renson nachtkoelingsroosters als oplossing in het assortiment. Die worden in een raam gemonteerd, waardoor je dat toch perfect kan openzetten zonder last van insecten (dankzij het ingebouwde muggengaas) en ongewenst bezoek (dankzij de inbraakwerende lamellen in het rooster). Heb je renovatie- of bouwplannen? Dan zijn zo’n roosters misschien het overwegen waard.

4. Vooral de combinatie van buitenzonwering en nachtkoeling bewees al z’n nut om op een duurzame manier de binnentemperatuur ook tijdens hittegolven onder controle te houden.

Het is dan ook even eenvoudig als logisch: overdag voorkomen dat de zon op je ramen ‘brandt’, ’s nachts alle ramen en deuren open om optimaal te profiteren van de koelere nachtlucht.

5. En wat met airco?

Het lijkt erop dat die de komende dagen zeker dienst kan doen, maar dankzij bovenstaande tips kan je alvast voorkomen dat die overuren draait. En dat is met de huidige torenhoge energieprijzen zeker een aanrader, als je weet hoeveel zo’n airco toestel verbruikt. De temperatuurschokken die airco’s kunnen veroorzaken, zijn bovendien ook niet zo gezond. 20°C binnen als het 35° is buiten? Dan is het toch niet verwonderlijk dat je snipverkouden wordt op een hete zomerdag? Vaak ligt een te koud airconditioningsysteem aan de basis ervan.

Meer tips en info (o.a. ook over de gevolgen van een te warme woning) vind je hier:

Te warm in huis

Hittegolf

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in