Aanbevolen partners

Helixe
Logo Nordex
Forbo flooring
Afwerking

Soorten lichte binnenwanden

Lichte binnenwanden zijn er voor twee toepassingen: als scheidingswand of als voorzetwand.

Voorzetwand

De voorzetwand schermt een achterliggende wand af. De wand heeft in de eerste plaats een esthetische functie.

Plaatsing

De plaatsing van de voorzetwand kan op drie manieren:

 • met een draagstructuur die tegen de bestaande wand wordt bevestigd
 • met een draagstructuur tussen plafond en vloer die op kleine afstand van de bestaande muur wordt geplaatst.
 • door het nieuwe afwerkingsmateriaal tegen de muur te verlijmen. Deze laatste oplossing is niet voor ieder materiaal mogelijk.

Scheidingwanden

Lichte binnenwanden kunnen daarnaast ook als scheidingswand dienen. De scheidingswand kan een ruimte afschermen van een trap of traphal, maar kan ook één grote ruimte opdelen in twee of meer kleinere gehelen.

Plaatsing

De binnenwand wordt opgetrokken in een dragende structuur in hout ( kies bij voorkeur FSC- of PEFC-gelabeld hout) of metaal. De dragende structuur biedt ruimte om isolatie in te verwerken. Het afwerkingsmateriaal komt tegen deze structuur.

Bijkomende functies scheidingswanden

Naast hun esthetische of ruimte scheidende rol kunnen de lichte binnenwanden ook nog andere functies vervullen:
 

 • Het verbeteren van de brandweerstand

  Er bestaan brandwerende of brandvertragende materialen om de muur of de draagstructuur te bekleden. Met deze aanpak kan aan bepaalde brandeisen voldaan worden.  
 • De isolatiewaarde verbeteren

  Door te kiezen voor een afwerkingsmateriaal met aan één zijde isolatie of door de ruimte tussen de draagstructuur op te vullen met een isolerend materiaal verbeter je de thermische prestaties van de wand.  
 • De akoestiek verbeteren

  Door te kiezen voor een zacht isolatiemateriaal (minerale wol) in bovenstaande toepassing creëer je het massa-veer-massaprincipe. Dit principe breekt de geluidsgolven waardoor de geluidshinder afneemt aan de andere zijde van de wand.
  Er bestaan ook speciale isolatieproducten die toelaten om hierin een houten frame te bevestigen en dat onmiddellijk af te werken. Zo blijf je gespaard van het pas- en regelwerk met de draagstructuur.
  Om de akoestische prestaties te verbeteren, dient de wand aan bepaalde eisen te voldoen.  
 • Leidingen verbergen

  Bij een renovatie is de lichte wand interessant om nieuwe leidingen in weg te werken zodat ze aan het zicht onttrokken zijn. De leidingen kunnen in de draagstructuur verwerkt worden of in een leidingenspouw die je creëert met het oog op het wegwerken van de leidingen. Let wel, de leidingen voor elektriciteit, sanitair of andere technieken dienen dus geplaatst te worden voor de wandafwerking.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in