Slimme elektriciteitsmeters en slimme netten
De nieuwe generatie meters zijn elektronisch en werken niet meer met bewegende mechanische componenten. Ze bieden bovendien de mogelijkheid om meer te doen dan enkel het verbruik meten. Daarom krijgen ze de naam “slimme meter”.
Groene elektriciteit verbruiken
Zowel in Vlaanderen als in heel Europa wordt nagedacht over de invoering van deze nieuwe generatie meters. Ze kunnen leiden tot meer comfort en minder verbruik voor de energiegebruikers en zullen ook bijdragen tot een betere werking van de energiemarkt.
Consumenten en bedrijven zullen in de toekomst op een andere manier elektriciteit verbruiken. Denken we maar aan de opkomst van warmtepompen en elektrische wagens. Ook zullen ze zelf meer elektriciteit produceren met zonnepanelen, windturbines of bio-installaties.
Tweerichtingsverkeer
Het huidige elektriciteitsnet is echter vooral gemaakt om elektriciteit van de centrale naar de consumenten en de bedrijven te vervoeren volgens een voorspelbaar patroon. Daarom moet het elektriciteitsnet omgebouwd worden tot een “slim net” dat tweerichtingsverkeer mogelijk maakt en de capaciteit op een efficiënte manier laat benutten.
De VREG heeft een centrale rol als toezichthouder op de energiemarkt en volgt de ontwikkelingen op de voet.
Smart grids
Smart grids of slimme netten zijn elektriciteitsnetwerken die optimaal gebruik maken van nieuwe technologieën.- Ze vergemakkelijken de integratie van hernieuwbare energie en het bijhorende tweerichtingsverkeer van elektriciteit (van de producent naar de consument en omgekeerd)
- (Real-time) gegevens worden uitgewisseld in een slim net
- Aansturing vanop afstand mogelijk
- Voordelen: energiebesparend, kostenbeperkend en verhoging van de betrouwbaarheid en transparantie
Praktische toepassingen van smart grids
- Meterstanden doorgeven hoeft niet meer, de netbeheerder kan het verbruik van op afstand lezen
- Fouten en storingen in het net worden sneller gedetecteerd en opgelost
- Het elektriciteitsnet kan meer variabele energieproductie verwerken (bv. windmolens en zonnepanelen)
- Het netwerk kan het verbruik beter sturen om de piekvraag naar elektriciteit te verminderen (bv. toestellen 's nachts opladen)